Közélet

Megértő a kormánnyal a menekültügyben Gyurcsány

Közös uniós határőrizetet sürgetett Gyurcsány Ferenc, miután látogatást tett a bicskei befogadó állomáson. „Az nincs rendben, hogy csak a mi felelősségünk a külső határok védelme” – mondta. Szerinte nincs „csak magyar megoldás”, azt mondta: a jelenlegi miniszterelnök egymaga nem tudja megoldani az ország előtt álló feladatokat, de azt javasolta, hogy egyezzen meg „barátként azokkal az államokkal, akik nélkül nincs megoldás”.

Gyurcsány szerint, ha Európa nem fogadná be a menekültek többségét, Magyarországnak drámai konfliktusokra kellene felkészülnie. Megjegyezte, hogy hétfőn egy pár száz fős tömeget sem tudtak a rendőrök feltartóztatni. Ha a hermetikus határzár miatt húszezren torlódnának fel, akkor, ha megindulnának, senki nem tudná megállítani őket – figyelmeztetett.

A DK elnöke azt mondta: azon kevés ellenzéki politikusok közé tartozik, akik megdicsérték Orbán Viktort, mert a kormányfő az elsők közt mondta ki, hogy nagyobb a baj, mint korábban hitték. A kormány korán felismerte a „migrációs veszélyt”, de sok hónap eltelt érdemi lépés nélkül, plakátok nyomtatása helyett a menekültügyi apparátust és a táborok kapacitását kellett volna növelni, valamint intenzíven tárgyalni az Európai Unióval – jelentette ki Gyurcsány.

A politikus szerint, mivel a kvótarendszer szerint az összes menekült 1,2 százaléka jutna Magyarországnak, „bizonyára nem okozna gondot” a befogadásuk, de ez is csak ideiglenes lenne, mert a migránsok valószínűleg továbbmennének nyugatra – mondta.

„Kár lenne azt az érzést kelteni a magyar választókban, hogy bármilyen kormány ezt a nagy nyomást meg tudja oldani úgy, hogy ne legyen belőle feszültség” – közölte a volt miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik