Közélet

Embercsempészek lehetnek a Csehországban elfogott magyarok

Az előzetest elrendelő bíró szerint nem kizárt, hogy szervezett csoport tagjairól van szó.

Nagy valószínűséggel hivatásos embercsempész az a két magyar állampolgár, akit pénteken vett őrizetbe a cseh rendőrség illegális bevándorlók szállítása miatt – írta kedden a Právo című prágai napilap, az ügyet vizsgáló bíróra hivatkozva. “A rendőrség anyagaiból és az őrizetbe vételük után lefolytatott kihallgatások alapján arra a következtetésre jutottam, hogy megalapozott a gyanúja annak, hogy mindkét őrizetbe vett férfi bekapcsolódott a menekültbizniszbe, sőt nem kizárt, hogy szervezett csoportról van szó” – mondta a lapnak Michaela Reznícková bíró, aki vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte a magyarokat.

A magyar rendszámú teherautót 76 illegális bevándorlóval, köztük 23 gyermekkel a rakterében péntek délelőtt tartóztatta fel a cseh rendőrség a D5-ös autópályán, Nyugat-Csehországban. A kocsi vezetőjét és kísérőjét illegális határátlépés szervezésével és lehetővé tételével vádolják, amiért ötévi börtönbüntetést szabhatnak ki a cseh bíróságok.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a migránsokat fizetség, pénz ellenében szállították, akár nyolcéves szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

A két magyar azt állította kihallgatásán, hogy nem tudtak a kocsijukban lévő migránsokról. Reznícková szerint azonban ezt nem tudták hitelesen bizonyítani. A cseh rendőrség azt is megállapította, hogy autójuk nem először járt Csehországban. A cseh és a német rendőrök közös véleménye, hogy jóval gyakrabban jártak Nyugat-Európában, mint azt állítják – jegyezte meg a bíró.

A Právo kiderítette, hogy az M&M Hungária Kft., amelyhez a jármű állítólag tartozott, már majdnem két éve megszűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik