Közélet

Védik az import spermát

sperma, spermium (Array)
sperma, spermium (Array)

A Dániából származó hímivarsejtekkel nem szegi és nem szegte meg szándékosan a hazai hatályos törvényeket - reagálta az ÁNTSZ közleményére a Krio Intézet.

A tisztiorvosi szolgálat pénteken közölte, az európai riasztási rendszeren keresztül értesült róla, hogy genetikailag hibás spermiumok kerültek Magyarországra beültetés céljából. Így derült fény arra, hogy a Krio Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. már 2013 óta törvénysértő módon importál hímivarsejteket egy dániai sejtbankból. Erről ide kattintva olvashat részleteket.

A Krio szerint viszont a Dániából származó minták a hazainál szigorúbb előírások szerint vizsgálták és kezelték. A génhiba, amely az ügyet elindító mintában megtalálható volt, egy olyan hiba, amelyet Magyarországon nem kell szűrni, így tudomásunk sem lenne erről az elváltozásról, ha ezek a minták Magyarországon és nem Dániában kerültek volna levételre – hangsúlyozták. Az uniós gyorsriasztás éppen a rendszer biztonságos működését bizonyította – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a Dániából származó spermaminták a hazai rendelkezésre álló állománynál jobban, több genetikai elváltozásra szűrtek, tehát azon leendő édesanyák számára, akik csak ilyen módon vállalhatnak gyermeket, semmivel nem kockázatosabbak, mint az itthon levettek. A hazai igényeket eleve nem fedezik a Magyarországról gyűjtött minták – írták. A Krio Intézet saját jogértelmezése alapján törvényesen kezelte a spermaminták behozatalát az Európai Unió irányelvét figyelembe véve, amely kimondja, hogy fel kell szabadítani a minták felosztását és elosztását az Európai Unión belül a tagállamok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik