Közélet

Külföldi munkát ígértek a csalók – csaknem 20 embert vertek át

szerzodes(960x640)(1).jpg (szerződés, )
szerzodes(960x640)(1).jpg (szerződés, )

A páros fejenként 100 eurót csalt ki a jelentkezőkből.

Egy 26 éves büntetlen és a 36 éves – csalás bűntette és más bűncselekmények miatt már többször büntetett – fiatalember 2012-ben elhatározták, hogy fiktív külföldi munkalehetőségre szóló hirdetés feladásával fognak pénzhez jutni. Egy internetes portálon szakmunkásoknak, Olaszországban, Szicíliában végzendő építőipari munkára hirdettek állást. Munkáltatóként egy olasz céget jelöltek meg, leírták a kiutazás feltételeit, a szállás, étkezés költségeit, a munkavégzés szabályait, a munkaidő tartamát és a munkabér összegét is.

A hirdetésre jelentkezők részére konkrét és hihető, azonban valójában nem létező cég- és munkaköri adatokat tartalmazó munkaszerződést küldtek meg aláírásra azzal, hogy a munkába állás feltételeként a jelentkezők bankszámlájukra – utazási költség címén – 100-100 eurót utaljanak. A kapcsolatot magyar és olasz telefonszámokon, illetve egy olasz e-mail címen tartották, név szerint megjelölve egy munkavezetőt is. A jelentkezőket értesítették arról is, hogy az autóbusz honnan és mikor indul Olaszországba.

A párosnak azonban ténylegesen nem állt sem módjában, sem szándékában a külföldi munkalehetőség megszervezése, ilyen jellegű kapcsolatokkal nem rendelkeztek. Az átutalt összegeket levették a számlájukról és elköltötték. Összesen 19 embert vertek át – közölte a Zala Megyei Főügyészség szerdán.

Az ügyben 19 rendbeli, társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt emeltek vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik