Közélet

Ítéleteket hamisított egy nagykanizsai bírósági írnok

iras(960x640)(1).jpg (írás, )
iras(960x640)(1).jpg (írás, )

A nő hét éven át dolgozott lebukás nélkül. Az ügyészség folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az asszonyt.

Több bírósági ítéletet is hamisított ügyészségi megkeresések miatt egy ügyben a Nagykanizsai Járásbíróság írnoka, aki ellen a napokban emeltek vádat – közölte csütörtökön a Zala Megyei Főügyészség szóvivője. Pirger Csaba elmondta, a Nagykanizsai Városi Ügyészség 2012 áprilisában fellebbezést nyújtott be egy két nappal korábban hozott ítélet miatt, de az írnok nem csatolta ezt az iratot az aktához. A bíróságon 2005 óta dolgozó 47 éves nő az ügyészség későbbi megkereséseire több hamis ítéletet készített és más bírósági iratokat is hamisított, hogy leplezze az elkövetett hibát.

Hamis ítélet indoklás nélkül

Miután az áprilisi fellebbezés sorsáról az ügyészség nem kapott értesítést, júniusban írásban kért tájékoztatást a bíróságról. A leírói munkakörben dolgozó bírósági írnok válaszként egy hamis, indoklás nélküli ítéletet készített, amire még azt is felvezette, hogy az még májusban jogerőssé vált. Az ügyészség írásban jelezte, hogy a fellebbezése miatt nem válhatott jogerőssé az ítélet, mire az írnok az eredeti iratokat is eltüntette. Ezután a Zalaegerszegi Törvényszék nevére egy újabb hamis ítéletet kreált, amely szerint másodfokon is jóváhagyták a korábbi ítéletet.

Hamis megkeresés

Az iratok eltüntetését az írnok azzal próbálta leplezni, hogy hamis megkeresést készített, amely szerint az ügy aktáit a Marcali Járásbíróság elkérte, illetve arra is dokumentumot hamisított, hogy a papírokat a nagykanizsai bíróság meg is küldte.

A nőt az ügyészség folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítással vádolja, és ügyében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik