Közélet

Egy gúnyos kacaj okozta Prisztás József halálát

A gyilkosság hátterében ingatlanokkal kapcsolatos nézeteltérés, azaz pénz állt. És egy kis sértettség, ugyanis a kettesszámú védett tanú szerint Prisztás József az arcába nevetett Tamásnak, amit az éjszakai élet nagyágyúja nem tudott elviselni.

Vallomást az elsőrendű vádlott Tamás, István, alias Hatyi, a gyilkossággal vádolt szakács és Ferenc – aki egyébként Tibike ragadványnévvel éldegélt az alvilágban – sem kívánt tenni. A tárgyalás első napján is csupán a korábbi, nyomozati szakban tett vallomásaikat olvasta fel a bírónő. Mindhárman tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el.

A TEK ura volt a helyzetnek

Már a tárgyalás kezdete előtt érezhető volt, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai erőteljesen felügyelik a terepet, de a védett tanú vallomása előtti szünetben azonban még rádobtak egy lapáttal. A Fővárosi Törvényszék beléptetési procedúrájától függetlenül a második emeleti tárgyaló előtt is mindenkit átvizsgáltak, a tárgyalót is tüzetesen megnézték. Bombát és fegyvert kerestek. A helyzet komolyságát jelezte, hogy a TEK főigazgatója személyesen ellenőrizte, minden rendben van-e.


Fotók: Neményi Márton

A bírónő sem kímélte az elcsigázott újságírókat, a védett tanú meghallgatása előtt keményen leteremtette őket. Ha még egyszer megszegik az íratlan szabályokat, nevesen, hogy a tárgyalás közben híreket és nemkívánatos fotókat küldenek az olvasóknak, kitiltja az ülésekről az egész sajtót.

Azért volt humor is

Mivel a pénteken beidézett tanút védetten kell kezelni, senki nem láthatta őt. Egy zárt szobában ült egy bírósági alkalmazottal és a bírónő mikrofonon keresztül kérdezgette. A tárgyalóteremben monitoron lehetett követni az eseményeket: a tanú arcképét és hangját teljesen eltorzították. Olyan volt, mintha egy vékony hangú manó lett volna. Ez ugyan vicces volt, mondandója közben azonban forgott a szeme több újságírónak és a vádlottaknak is. Főleg Tamás és a gyilkos csóválta a fejét, a manóhang ugyanis elég határozottan mesélt a maffiózók hétköznapjáról és Prisztás József megölésének körülményeiről. A gyilkossággal vádolt Hatyi feszültnek tűnt, az elsőrendű folyamatosan jegyzetelt. Egyszer még mosolygott is, úgy tűnt, van ütőkártyája a tanú vallomása ellen.

A tanú teregette a szennyest

A tanú, aki úgy tűnt, Tamás egykori bizalmasa, és a gyilkossággal vádolt Hatyi lelki szemetesládája is volt egyben, gátlások nélkül mesélte, mit hallott, mit látott, még egy rendőr nevét is megemlítette. Azét, aki állítása szerint Tamás mocskos ügyeit rendezgette a rendőrségen. Véleménye szerint a rendőri védelemnek volt köszönhető az is, hogy őt 16 éven át nem hallgatták ki a Prisztás-gyilkosság kapcsán. Hogy igazak-e ezek az állítások, a bíróság majd eldönti. Megtudhattuk például, hogy Tamás havonta 30 millió forint apanázst fizetett a baráti körének. A vallomás szerint ebből kapott többi közt az ügy harmadrendű vádlottja, Ferenc, aki ugye Tibike néven futott. Ő havonta 500 ezerért hallgatott, végkielégítésként egy kocsit kapott pár év után. Tibike saját vallomása szerint Prisztás József mellett ült az anyósülésen a gyilkosság pillanatában. Mint mondta, csak később esett le neki, hogy arra használhatták, hogy a kerékpáros gyilkost odairányítsa Prisztás autójához.

Néhány szó a gyilkosságról

A védett tanú is megerősítette, hogy Prisztás József és Tamás három fővárosi ingatlan tulajdonlásán zörrent össze. Tamás a kölcsönadott tízmilliók és az egyik ingatlan felújítása miatt érezte, hogy az ingatlanok őt illetik. A két nagyágyú a Művészinas étteremben hozta össze a találkozót, ahová egyébként az egész alvilág krémje és a korrupt rendőrök is bejáratosak voltak – állítja a tanú. Prisztás itt nevette ki Tamást, és mondta neki azt, hogy akkor sem lesz az övé a három ingatlan, ha megöli. Erre Tamás nagyon mérges lett, és Hatyinak azt mondta, ezt el kell intézni.


P. Tamás és védői

Nem sokkal később kézigránátok landoltak a Prisztás érdekeltségébe tartozó autószalonban és pizzériában, de a gyilkosság napja is gyorsan közeledett. A kerékpáros gyilkos – aki vagy Hatyi volt, vagy nem, ez majd vagy kiderül, vagy nem – november elsején lépett akcióba, és egyetlen lövéssel kivégezte Tamás haragosát. A tanú szerint Tamás aznap szokatlanul vidám volt és villásreggelivel ünnepelte a történteket. Ez is a Művészinasban történt, a törzshelyen. Két héttel később Tamás megmutatta, hogyan fest Prisztás a boncasztalon. Valószínűleg a tanúnak, aki akkor még Tamás bizalmasa volt, nem tetszett a látvány. Úgy érezte, ez egy üzenet neki, hogy tartsa a száját, különben hasonló pozitúrába kerülhet ő is. Ahogy a manóhangú tanú a 16 évnyi kemény hallgatás kapcsán fogalmazott: „Nyomasztott a dolog, de ez volt az életbiztosításom…”

A tárgyalás kedden folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik