Közélet

Árvíz: 2500 kilométeres készültség

árvíz (áradás, )
árvíz (áradás, )

Néhol már elkezdődött az apadás, de van olyan folyó, ahol folyamatos áradással kell számolni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesítése szerint jelenleg országosan 2519 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 625 kilométeren harmadfokú.

Már a második éjjelt töltik védekezéssel

Éjszaka is folytatódik a védekezés a kiáradt Marcalnál, mert a folyó vízszintje még mindig nem csökken. Este nyolckor újabb turnus, mintegy kétszáz önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó és NAV-munkatárs kezdte meg az éjszakai műszakot Marcaltő és Egyházaskesző között, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein.

A terv szerint tovább építették Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely most mintegy 200 méter hosszú, és becslése szerint még 80 méternyit kell hozzáépíteni. A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé.

A Marcal mellett szombaton négyszáz ember védekezett, nekik italt és ételt osztott a Magyar Vöröskereszt.

A Tisza felső szakaszán folytatódott az apadás, Tiszabecs alatt azonban még áradás tapasztalható. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza jobb partján Vásárosnamény és Lónya, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Gávavencsellő között.

A Túron szombaton másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó a romániai szakaszán apad, Garbolcnál péntek éjszaka tetőzött, a hazai szakaszán pedig végig árad.

A Kraszna a hazai területen ugyancsak végig árad, Nagyecsed és Olcsva között még mindig harmadfokú, a többi szakaszon másodfokú a készültség. A Szamos Szatmárnémetinél tetőzés közelében van, a hazai szakaszán készültségi szint alatt végig árad, de az előrejelzések szerint további, akár készültségi szintet is elérő vízszintemelkedésre kell számítani. A Lónyay-főcsatornán nem változott a riasztási szint, Kótaj és Berkesz közötti védvonalon másod-, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültség van.

A Zagyva már apad, a Körösök még áradnak

A Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. A Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken.

A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni.

Átemelik az egyik folyót a másikba

A Hortobágy-Berettyó szintén teljes hosszában árad. Korlátozták a belvíz szivattyúzását a Hortobágy-Berettyóba, egyúttal szombat délelőtt megkezdték a folyó vizének átemelését a Hármas-Körösbe. Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, ezek szombat délelőtt 10 óra óta másodpercenként 12 köbméter vizet képesek átemelni a Hármas-Körösbe. Bara Sándor védelemvezető emlékeztetett, hogy a mezőtúri és ágotai árvízkapu pénteki lezárásával a Hortobágy-Berettyó folyó maga is egy víztározóvá vált.

A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség, Szeghalomnál szombat reggel 529 centiméter volt a vízállás. A vízszint egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A Berettyó felső szakaszán maradt a másodfokú védelmi szint.

Az ár- és a belvíz miatt országszerte tizenkét alsóbbrendű út egy-egy szakasza járhatatlan – tette közzé honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt, Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni.
Emellett továbbra is hatalmas területek vannak belvíz alatt. Az OVF adatai szerint szombat kora este 79 szakaszon volt érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 24 helyen harmadfokú.

Az árvízről politizálnak

Szombaton két ellenzéki párt, az MSZP és a Jobbik is az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót. A szocialisták a kárenyhítési alap feltöltését szorgalmazták a gazdáknak súlyos károkat okozó belvízhelyzet miatt. Az MSZP a mezőgazdasági termékek árának várható emelkedése miatt azt is várja a kormánytól, hogy támogassa az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését.

A Jobbik is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ár- és a belvíz miatt kialakult súlyos helyzet nyomán egyes élelmiszerek ára az év végére száz százalékkal megemelkedhet. Felidézték, hogy a Jobbik már korábban felvetette az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik