Közélet

Robbanásveszély a Balatonban

Az alacsony vízállás miatt az utóbbi hetekben több bomba is előkerült a tóból.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint hétfőn délben érkezett az első bejelentés, miszerint Balatonlellén, a Virág utca végén található szabad strandon egy nő bombát talált. A 30 centi hosszú, buzogány alakú szerkezetre a parttól 20 méterre bukkant rá.

Úgy tudni, hogy a nő kiemelte a veszélyes szerkezetet, majd miután rájött, hogy egy bombáról lehet szó, egyszerűen visszadobta a vízbe. A bomba környékét – gyakorlatilag az egész strandot – egy 250 méteres sugarú körben lezárták, a fürdőzőket pedig kiküldték a vízből.

A honvédség tűzszerészei megállapították, hogy egy POMZ 2 típusú repeszaknáról van szó, épp olyanról, mint amit a múltkor találtak. Mivel szállítható állapotban volt, a központi gyűjtőbe vitték.

Miközben a balatonlellei strandon dolgoztak a tűzszerészek, kettőkor újabb bejelentés érkezett. A siófoki „Újhelyi strandon” a parttól 200 méterre, a nyakig érő vízből is előkerült egy szárnyas aknához hasonlító szerkezet. A pihenni vágyók nagy örömére ezt a partszakaszt is lezárták. A honvédségi tűzszerészek a tárgyat megvizsgálva közölték, nem robbanóeszközt, hanem egy régi bója darabjait találták meg a tó vizében a nyaralók.

A rendőrség szerint az alacsony vízállásnak köszönhető, hogy az utóbbi időben több bomba, repeszakna és gránát kerül elő a Balatonból. Azt kérik, hogy ha ilyen vagy ehhez hasonló tárgyat találnak, akkor ne nyúljanak hozzá! Azonnal értesítsék a rendőrséget a 107-es számon, vagy hívják a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot a 1817-es telefonszámon. Ha valaki mégis felemelné a robbaószerkezetet, akkor legalább ne dobja, hanem finoman tegye vissza a vízbe. Ha tudja, valamivel jeölje meg a helyet, majd azonnal értesítse a rendőrséget.

Mint arról a Hír24 beszámolt, egy rossz állapotban lévő rozsdás tüzérségi gránátot találtak Siófok nagystrandjánál két héttel ezelőtt. A veszélyes szerkezetet a vízben semmisítették meg.

Június 23-án szintén a Virág utca végén lévő szabadstrandon került elő egy támadógránát. Azt egy középkorú férfi fedezte fel, majd jobbnak látta visszaengedni a vízbe.

Aztán hétfőn jött a hír, hogy újabb gyanús tárgyat talált egy nő a balatonlellei strandon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik