Üzleti tippek

Kivéreztetné a kormány a kéményseprő cégeket

kemenysepro(210x140).jpg (Array)
kemenysepro(210x140).jpg (Array)

A legújabb tervezet szerint januártól csak azokon a településeken venné át a katasztrófavédelem a kéményseprést, ahol jelenleg kényszerből kijelölt cég végzi a tevékenységet – mondta a Népszabadságnak a Kéményseprők Országos Szövetségének (KOSZ) elnöke, Vámos Csaba.

Eredetileg még úgy volt, hogy jövőre már mindenhol a katasztrófavédelem kotor. Most viszont úgy tűnik, hogy szépen elhúznák vagy öt évig az átállást, ugyanis ahol még rendes szerződésük van a rezsicsökkentéssel kivéreztetett cégeknek az önkormányzatokkal, ott csak a szerződés lejárta után kerülne át állami kezekbe a seprés. Ennek oka, hogy az egyoldalú felmondás miatt kártérítési pert indíthatnának a vállalkozások.

Viszont az biztosnak tűnik, hogy jövőre, júliustól már ingyenes lesz ez a szolgáltatás, akárki is végzi, és az állam téríti meg a költségeket. Viszont addig valószínűleg ellehetetlenülne a cégek tevékenysége, mert a lakosság nagy valószínűséggel igyekezne az év második felére tolni a szolgáltatást – ezt nár a magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (Mokész) elnöke, Leikauf Tibor mondta a lapnak. Ő úgy véli, ha az állam valóban megtérítené a költségeket, akkor egyébként tovább tudnák végezni a tevékenységet a megmaradt vállalkozások. És nem érti, miért akarja a kormány kivéreztetni a cégeket (akik nem multik, hanem magyar kisvállalkozások). Vámos szerint viszont magáncégeknek nincs helyük a közszolgáltatásban. És a dolgozóknak mindegy, hogy ki a munkáltatójuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik