Üzleti tippek

Már az Axel Springer is pénzt kér

Legalábbis az online és mobiltelefonos tartalmaikért, igaz egyelőre csak Németországban. Murdoch múlt heti bejelentése úgy tűnik termékeny talajra hullt.

„Pénzt kér a jövőben a mobiltelefonos és részben az internetes tartalomszolgáltatásért Európa legnagyobb médiabirodalma, a németországi központú Axel Springer Verlag” – írja a médiacég egyik magyarországi érdekeltsége a Világgazdaság. A napilap Mathias Döpfnert, a médiakonszern vezérigazgatóját idézi, aki szerint muszáj megtörni az internet ingyenességének a kultúráját, így tudnak ugyanis pótlólagos bevételi forrásokat szerezni.
Az Axel Springer elsőként egy iPhone-okhoz készített szolgáltatásért fog pénzt kérni, de a német regionális és a helyi újságjaik egyes tartalmai is fizetősek lesznek. A tervek szerint az általános hírek továbbra is ingyenesek maradnak, a prémium tartalmakért fognak pénzt kérni. Döpfner utóbbira példaként az „önkormányzati közgyűlés exkluzív történeteit” és a dugójelentéseket említi, illetve ide sorolja a lapjaik archívumát is.

A News Corporation médiaóriás feje, Rupert Murdoch a múlt héten jelentette be, hogy jövő nyártól már csak pénzért lesznek olvashatóak egyes híroldali, például a The Times vagy a The Sun. A médiamogul a tervezett lépést azzal indokolta, hogy a minőségi újságírás árát meg kell fizetni, ennél azonban valószínűleg nyomósabb ok a News Corp. elmúlt időszakban termelt vesztesége.
Murdoch elmondta: tisztában van azzal, hogy ezzel az online lappiacot a fizetős modell felé tereli, s tudja, hogy ha sikeresek lesznek, gyorsan követni fogják őket mások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik