Üzleti tippek

A kormány kisegíti a Dunaferrt

A kormány egy hárompilléres csomaggal segíti a Dunaferr fennmaradását, amelyben szerepel egy 9-10 milliárdos hitel is - jelentette be Kiss Péter.

Az ágazat egészében általában mintegy húsz százalékot meghaladó a piaci megrendelések csökkenése. „Nyilvánvaló, hogy a Dunaferrnek ehhez alkalmazkodó lépéseket kell tenni, a kormány pedig a megelőző hetekben, a Dunaferr kezdeményezését követően, tárgyalássorozatot indított el, s megbízta a Magyar Fejlesztési Bankot, valamint a nemzeti fejlesztési gazdasági minisztert, hogy készítsen elő egy olyan csomagot, amely erre a célra alkalmas” – fogalmazott a kancelláriaminiszter egy dunaújvárosi sajtótájékoztatón. A program három pillérből áll, s várhatóan a jövő héten hoz róla döntést a kormány – tette hozzá Kiss Péter.

Az első pillér az a 9-10 milliárd forintos nagyságrendű hitel- és garanciakezdeményezés, amelyet a Dunaferr tett. Ennek szakmai részleteit most vizsgálják abból a szempontból, hogy miként tudja elősegíteni a megfelelő beszállítói kör fenntartását és a beszállítói tartozások kiegyenlítését. A segítő csomag második lépése a „közös, távlatos gondolkodás””, hiszen az év végével letelik a Dunaferr és a kormány közötti privatizációs szerződés. „Lehetségesnek tartjuk e szerződésnek – elsősorban a foglalkoztatásra és a tevékenység fenntartására irányuló elemek hangsúlyozása melletti – folytatását” – mondta a miniszter.

A csomag harmadik elemeként az átmeneti helyzetre vonatkozó külön segítséget nevezte meg Kiss Péter, az erre vonatkozó feladat megoldása a szociális tárca feladata, a 4+1 program, illetve a válságövezetekre irányuló külön alap felhasználásával. Ez elsősorban arról szól, hogy az átmeneti nehézségek közepette hogyan lehet fenntartani a foglalkoztatást, illetve hogyan lehet biztosítani a bérek kifizetéséhez a hátteret. A gazdasági, a szociális és a pénzügyi tárca vezetői jövő héten hozzák meg a döntést a csomagról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik