Üzleti tippek

Szabad a légi út Amerikába

Áprilistól semmi nem korlátozza az EU és az Egyesült Államok közötti légi forgalmat. Szakértők számos új járatra, de változatlan árakra számítanak.

Áprilistól életbe lép a „nyitott égbolt” elnevezésű egyezmény az Európai Unió és az Egyesült Államok között. A megállapodás lényege, hogy bármelyik európai légitársaság bárhonnan, nemcsak „anyaországából” indíthat járatokat az Egyesült Államokba – írja a BBC.

Az új szabályok nyomán jelentősen élénkülni fog az Atlanti óceán két partja közötti légi forgalom. A British Airways és az Air France máris jelezte, hogy több helyről is indítana tengerentúli járatokat, és a Ryanair is közölte, hogy fapadosként élne az egyezség kínálta lehetőségekkel.

A verseny kiterjesztése ugyanakkor csak akkor csökkentheti az árakat a BBC által megszólaltatott elemzők szerint, ha a kerozin olcsóbb lesz. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy Európa óriási repülőterei már most is teljes kapacitással működnek, így az új járatok kisebb légikikötőket vonnak majd be a tengerentúli forgalomba.

Az EU és az Egyesült Államok egyezsége azt is lehetővé teszi, hogy amerikai légitársaságok legfeljebb 49, európai légitársaságok pedig maximum 25 százalékos részesedést szerezzenek tengerentúli riválisaikban. Az EU éppen ezért nem elégedett teljes mértékben: a bizottság azt szeretné elérni, hogy az európai cégek hátrányos megkülönböztetése 2010-től szűnjön meg, valamint azt is, hogy uniós légitársaságok beléphessenek az amerikai belföldi piacra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik