Üzleti tippek

Ukrán és román vállalkozások a Plato Magyarország programban

Ukrajnai és romániai vállalkozások is bekapcsolódnak a Plato Magyarország programba – hangzott el a koordinátori feladatokat ellátó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és a belgiumi Kelet-Flandriai Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek nyíregyházi egyeztetésén szerdán.

Az ukrajnai Kárpátalján az első ismertető tréninget a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával már meg is tartották, amelyen húsz vállalkozás vett részt – mondta Nagyné Varga Katalin, a nyírségi kamara titkára, aki Robert Giraud flamand kereskedelmi tanácsossal tárgyalt a program határokon túli kiterjesztéséről.

Hozzátette: az ukrán cégek nagy érdeklődésére tekintettel az együttműködők körét bővítik, s az Európai Unió Interregionális Program alapja segítségével szervezik majd a gazdasági kapcsolatrendszer erősítését. A kamarai vezető tájékoztatása szerint a romániai Plato program januárban indulhat, eddig 15 Szatmárnémeti és 15 Nagybánya környéki vállalkozás jelentkezett a részvételre.

Robert Giraud hangsúlyozta: a többoldalú gazdasági együttműködés kialakítását szolgálja, hogy a kelet-flandriai kamara már megkezdte a jövő évi flamand–magyar üzletember-találkozó szervezését, amelyen részt vehetnek a Plato Magyarország programba bevont ukrajnai és romániai vállalkozások is.

A Plato program 2003-ban indult a belga flamand-kormány anyagi finanszírozásával, s akkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vállalkozásai kapcsolódhattak be az európai Plato-hálózatba, 11 ország 1300 cégének termelési-kereskedelmi együttműködési rendszerébe.

A programhoz 2005-ben a Fejér, Heves és Komárom-Esztergom megyei vállalkozások csatlakozhattak, majd az idén további három, Baranya, Somogy és Tolna megye cégeivel bővült a résztvevők száma. Az eddig eltelt három évben az európai Plato-hálózat tagjaival számos magyar vállalkozás alakított ki gazdasági kapcsolatot, amit tovább szeretne növelni a kelet-flandriai kamara – mondta Robert Giraud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik