Pénzügy

40 milliárdot költünk a valódi vitaminokra

Még ennél is nagyobb lehet a világhálón értékesített, bizonytalan eredetű áruk forgalma.

 

Évi 40 milliárd forintot költenek vitaminokra a magyar vásárlók a legálisan működő kereskedők és gyógyszertárak adatai szerint. A Magyar Idők szerint ebben nincsenek benne az interneten kapható, sokszor bizonytalan eredetű, hatású áruk. Azok forgalma elérheti, de meg is haladhatja a legális értékesítés összegét.

A Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és -forgalmazók Egyesületének (Mékisz) elnöke a lapnak elmondta: a gyógyszertárak adatai szerint évente tíz százalékkal nő a piac, ami jellemzően nem az árak emelkedésének, hanem a fogyasztás tényleges bővülésének tudható be. A legtöbben multivitaminokat, C-vitamin-készítményeket, magnézium- és kalciumtartalmú szereket, illetve ízületi porcregeneráló termékeket vásárolnak.

Az átlagvásárló negyven-ötven év közötti, középosztálybeli nő, aki a szüleinek, a gyerekeinek és a férjének is vásárol étrend-kiegészítőket, a vásárlók köre folyamatosan bővül. Bérci István szerint a gyógyszertárban kapható áruk minden esetben biztonságosak és a minőségük is jó. A világhálón kapható áruk esetében korántsem ilyen pozitív a kép. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik