Pénzügy

Ez történik, ha bizonyított hatású gyógyszer helyett homeopátiás szert kérünk

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az Inforádióban arról beszélt, hogy jelenleg a homeopátiás szereket ismegilleti a gyógyszer elnevezés. Hankó Zoltán elmondta, a jogszabály és a gyógyszerkönyv is gyógyszernek mondja ezeket a szereket. A gyógyszer fogalmához a hatást csak hozzágondoljuk a közbeszédben.

Vezető európai tudósok: homeopátia = nem hatékony
Szakvéleményt adott ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete.

Hankó Zoltán kifejtette, hogy a homeopátiás szereket jelenleg megilleti a gyógyszer elnevezés.

Lehet, hogy ezeknek a gyógyszereknek van hatása – nem tudom -, de ezt klinikai vizsgálatokkal eddig igazolni nem sikerült. Az, hogy gyógyszernek vagy homeopátiás szereknek nevezik, nagy kérdés. Jelen pillanatban a gyógyszer kifejezés jogszerű.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás és gyógyszerészet úgy tud ezzel megküzdeni, hogy megteszi az első lépést az Európai Bizottságnál és az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottságnál.

Az orvoskamara még nem tudja, fel kell-e lépni a homeopátia ellen
A homeopata orvosok a szakmai vitát hiányolják és médiakampányt emlegetnek, ezért nem nyilatkoznak.

Hankó Zoltán hozzátette, hogy a gyógyszerészek figyelmét felhívták arra a helyzetre, amikor a beteg a felírt gyógyszerek helyett homeopátiás szereket kér.

Ha a betegnek olyan állapota, tünete van, hogy bizonyított hatású gyógyszerre van szüksége, akkor helyette nem bizonyított hatású szert adni nem lehet.

Leszögezte, hogy a gyógyszerészeknek is ezt a szemléletet kell követni, viszont nem tartaná indokoltnak a beteg hitének erősítésére kiegészítő szerként a homeopátiás szerek tiltását sem.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik