Pénzügy
Csecsemő, koraszülött (csecsemő,)

Megvan, mire költhetnek sokat, és mire keveset Lázárné koraszültöttes alapítványánál

24.hu
24.hu

2017. 09. 14. 09:09

Korábban a témában:

1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert a Korábban Érkeztem Alapítvány augusztus elején – írta a Magyar Narancs egy hete. A pénzt a tervek szerint arra költenék, hogy egy-egy mentorházat hozzanak létre koraszülöttek és szüleik számára Szegeden, Kecskeméten és Gyulán. A pályázat százszázalékos intenzitású volt, vagyis egyáltalán nem kellett hozzá önrészt felmutatni.

A projekttel azonban Hadházy Ákos parlamenti képviselő, az LMP társelnöke szerint nincs minden rendben – mármint a mire, mennyit, milyen célból kérdéseivel: állítja, hogy a gigaprojektben nagyon sok a túlárazott tétel. Ami pikánssá teszi a sztorit, hogy az alapítvány kuratóriumában benne van  Lázárné Megyeri Zita, aki a kancelláriaminiszter felesége.

Csíkszentsimon, 2017. március 24.
Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sört kóstol az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfõzdében 2017. március 24-én. Az Igazi Csíki Sör betiltásáról hozott január végi ítélet óta a sörfõzde Tiltott Igazi Sör néven gyártja a sört.
MTI Fotó: Veres Nándor
1,2 milliárd uniós támogatás az alapítványnak, amelyben ott ül Lázár felesége
Jó eséllyel ez a legjobban támogatott magyar civil szervezet.

És hogy másik két alapítvány hasonló célokra feleennyit nyert el. Sőt, úgy tűnik, a kisebb összegből utóbbiak jóval többet szánnak a pályázati célok megvalósítására, mint a Korábban Érkeztem. Hadházy a megvalósíthatósági tanulmányokat kikérve legalábbis erre a következtetésre jutott – ez már az Index cikkéből derül ki.

Íme egy kis ízelítő, mire is céloz.

Korábban érkeztem alapítvány:

  • 30 hónapos időtartamra három ingatlan bérlésére 80 millió forintot szánnak, ami például a gyulai ingatlanpiaci árakat ismerve túlzásnak tűnik;
  • a bérleti díjon felül számolnak még egy 18 millió forintos felújítással is, illetve 20 millió forintot költhetnek majd el külső helyszínek bérlésére;
  • jogi tanácsadásra 50 millió forintot szánnak;
  • szintén 50 millió a keret 9 laptop, ugyanennyi telefon, 3 nyomtató és irodabútorok beszerzésére;
  • a mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíjára járulékokkal együtt összesen 246 millió forint jut, amely havi egymillió forint körüli fizetésre is elég lehet a program időtartama alatt;
  • és 53 millióért készül el a mentorprogram módszertana (így egy munkaóra kb 50 ezer forint) miközben a mentorokra jóval szerényebb összeg jut, 40 főre kalkulálnak 60 millió forinttal, ami nagyjából havi 50 ezer forintot jelent személyenként.

A politikus összesítése szerint így a pályázati cél konkrét megvalósítására végeredményben 489,9 millió forint áll majd rendelkezésre a teljes 1,2 milliárdból. A többi pedig az alapítvány működtetésére megy majd el.

Ezzel szemben a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány szintén három megyére kiterjedő koraszülött mentorprogramja feleannyit, 600 millió forintot nyert. Ők ebből az összegből több, a koraszülöttek gondozásához szükséges eszközt is terveznek venni, ultrahangokat és légzésfigyelőket például.

A módszertani tanulmányt pedig 50 millió helyett kihozzák 8 millió forintból. A pécsi alapítványnál nincs jogi tanácsadás, és mivel egészségügyi intézményekben bonyolítanák a program jelentős részét, így ingatlanbérlésre sem költenek százmilliókat. Többet fordítanak viszont a mentorokra: a 600 millió forintból 155 millió forint menne erre a célra, ami 50 helyett havi 150 ezer forintot jelent fejenként az LMP-s politikus számításai szerint.

Hogy Hadházy megint darázsfészekbe nyúlt, azt jól jelzi pl. ez a reakció:

Budapest, 2016. november 8.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a javaslat előterjesztője felszólal az Európai Unió és a Kazah Köztársaság közötti megerősített partnerségi és együttműködési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 8-án.
MTI Fotó: Soós Lajos
Csepreghy államtitkár gazembernek nevezte az LMP-s Hadházy Ákost
Személyeskedésig fajult egy uniós projektről szóló vita.

Lázár János egyébként felajánlotta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát és azt, hogy felesége távozik az alapítványtól.

Budapest, 2017. április 27.Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. április 27-én.MTI Fotó: Mohai Balázs
Lázár szerint nemes ügy mellé állt be a felesége, erre az LMP letámadja
Lázárné Megyeri Zita és a koraszülött alapítvány ügye a miniszter szerint rendben van, és amúgy is csak 21 milliót kaptak eddig.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.