Pénzügy

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia, aki a Balatonnál venne nyaralót mostanában

Az FHB azt vizsgálta, milyen árak jellemzőek ma a nyaralópiacon, ezen belül is az üdülőkörzetekben, ahol az üdülők tényleg kikapcsolódás célját szolgáló ingatlant jelentenek, illetve ahol megfelelő adatok álltak rendelkezésre.

Ebben a szegmensben a Balatonnál találták a legmagasabb üdülőárakat, ahol több mint 283 ezer forintot kellett fizetni egy tipikus nyaraló négyzetméteréért 2016-ban. A második helyen szintén vízpart, a Velencei-tó környéke szerepel, 186 ezer forintos négyzetméterárával. A tópartok közül a Tisza-tó Kiemelt Üdülőkörzet erős lemaradást mutat, még az 50 ezer forintot sem érte el a 2016-ban gazdát cserélt ingatlanok fajlagos ára. Hozzá kell azonban tenni, hogy utóbbi helyen nagyon kevés nyaralótranzakció történik, így az árak évről évre erősen ingadoznak.

1. grafika: A fajlagos medián lakóingatlan- és nyaralóárak a kiemelt üdülőkörzetekben (Forrás: FHB Index)
2. grafika: A lakásárak változása az egyes kiemelt üdülőkörzetekben Magyarországon (Forrás: FHB Index)

Mennyiért lehet ingatlant vásárolni a tópartok mellett?

A vízpartok közelében a legdrágább településnek Hévíz számít, amelyet további két balatoni település követ. Ez mutatja, hogy hazánk legnagyobb tavának közelsége a lakóingatlanok esetében komoly árprémiumot jelent, egyedül Fonyód és Keszthely csúszott valamivel lejjebb a listán. A Velencei-tó esetében – a tóparti felár mellett –a főváros agglomerációs hatása is erőteljesen érvényesül, továbbá Székesfehérvár közelsége is fokozhatja a keresletet, magasabb árakat előidézve. A Tisza-tavi települések jellemzően a lista alján foglalnak helyet, a térség gazdasági ereje ugyanis gyenge, a tó adottságai miatt pedig a vízpart közelségének árfelhajtó hatása alacsony.

A medián fajlagos lakóingatlanárak 2016-ban a vízpartok közelében található települések esetében (Forrás: FHB Index; *Balatonfüred esetében a 2015-2016 átlagos üdülőár, az üdülő árakat ott tüntették fel, ahol kellő mennyiségű adat állt rendelkezésre)

A települések sorrendje, illetve az árak szintje is eltéréseket mutat az üdülők és a lakóingatlanok között. A jelenség hátterében a települések szerkezete áll. Ahol az üdülőövezet közel helyezkedik el a vízparthoz –mint Siófok és Fonyód esetében –, a nyaralóárak meghaladják a lakóingatlanárakat. Ugyanakkor, ahol az üdülők távolabb találhatóak, vagy ahol nem alakult ki kimondott üdülőövezet –mint Hévízen –, a nyaralóárak alacsonyabbak. Összességében az is megállapítható, hogy a lakóingatlanokhoz hasonlóan üdülőt is olcsóbban vásárolhatunk a Velencei-tó partján, mint a Balatonnál (1. táblázat).

A Balaton mellett Siófok és Balatonfüred környékén kellett fizetni a legtöbbet a parthoz közeli kistérségek közül, de összességében az üdülőkörzetben a legdrágábbnak a Hévízi térség számított. Utóbbi kettő esetében már közelítette a 300 ezer forintot a vásárlók által tavaly a lakóingatlanok négyzetméteréért fizetendő összeg. Az árak jellemzően magasabbak voltak az Északi-parton, mint a tó déli részén (1. térkép).

A nyaralóárak esetében magasan a legdrágábbnak a Siófoki, és a Balatonfüredi kistérség számít, több mint 400 ezer forintos üdülőáraival. Jellemző, hogy a Balaton mellett található kistérségek jelentős része esetében a medián árak emelkedése már legalább 3-4 éve tart, de például Balatonfüred környékének az árai már 2010 óta folyamatosan növekednek.

2. térkép. A fajlagos medián üdülőárak 2016-ban a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben (Forrás: FHB Index, KSH)

Az üdülőárak a lakóingatlanok esetében megfigyelthez hasonlóan alakultak, a Budapesttől könnyebben megközelíthető területeken magasabb árakkal szembesülhetnek a vásárlók. A legdrágábbnak a Balatonfüredi kistérség számított, ahol a 434 ezer forintot is meghaladta a fizetendő üdülőár a 2015-2016-os átlag alapján.

Jellemző, hogy ennél is sokkal magasabb, 600 ezer forint feletti volt a 2016-os medián tranzakciós ár a városban, ez azonban valószínűleg az elkészült újlakás-fejlesztéseknek, illetve néhány nagyobb értékű tranzakciónak köszönhető, amelyek átmenetileg emelték meg jelentősen az átlagárakat. A második helyen a drágaságban Siófok áll, itt a 2016-os tranzakciók alapján 424 ezer forint volt a nyaralók fajlagos ára. Több kistérségre vonatkozóan a nyaralóárak meghatározásához nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat, ami ugyanakkor mutatja, hogy ezeknek a területeknek az üdülőpiaca kisebb jelentőséggel bír, nagyon kevés tranzakcióra került sor esetükben (2. térkép).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik