Image: 73189049, A belváros új főutcája, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Pénzügy

Brutálisan sok magyar lakik más ingatlanában

24.hu
24.hu

2017. 05. 30. 10:43

Drágább ma a bérleti díj, mint egy lakáshitel törlesztője.
Korábban a témában:

A magyarok közel fele, 42 százaléka lakik nem saját tulajdonú ingatlanban – derült ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából.

A felmérés fontosabb megállapításai:

  • A nem saját lakásban élők nagyjából 50 százaléka a szülőkkel együtt, harmaduk pedig bérelt ingatlanban lakik.
  • Akik nem saját tulajdonban laknak, azoknak 19 százaléka házastárs, élettárs, testvér vagy egyéb személy lakásában lakik, és 3 százalék azok aránya, akik egyéb helyen, például kollégiumban, szállóban élnek.
  • Az albérletben lakók átlagosan, fejenként 56 ezer forintot költenek bérleti díjra.
  • Az albérlet főként a fővárosban és a megyeszékhelyeken jellemző, a magasabb és alacsonyabb végzettségűek közül pedig többen bérelnek lakást a középfokú végzettségűekhez képest.

A felmérés szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 14 százaléka él bérelt lakásban. 

A kutatásból az is kiderült, hogy kifizetődő lehet a saját lakás előfinanszírozása az albérlet helyett, hiszen egy átlagos lakáshitel havi törlesztőrészlete elmarad a jelenlegi bérleti díjaktól. Igaz, a hitelfelvétel szabályai is jelentősen szigorodtak.

kiadó (Array)
Horror az albérletpiacon: évekig remény sincs a változásra
Tartósan együtt kell élnünk a magas árakkal. A fővárosban és egyes vidéki városokban a nettó átlagfizetés több mint 60 százalékát viszi el átlagosan a havi bérleti díj.

Drága az albérlet

A kutatás szerint az átlagos havi albérleti díjak régiónként jelentősen eltérnek. A központi régió átlaga a legmagasabb (71 ezer forint), ezt a nyugati (50 ezer forint) majd a keleti országrész (43 ezer forint) követi. De fontos kiemelni, hogy ezek sokszor nem a lakás teljes bérleti díját jelentik, hiszen sok esetben, főként fiatal egyedülállóknál az adott ingatlant többen közösen bérlik. A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a háztartási jövedelem nagyságával együtt nő az albérletre kifizetett összeg is: az alacsony, közepes és magas jövedelmű csoportokban 39 ezer, 58 ezer és 77 ezer forint az átlagos havi lakásbérleti díj, derült ki a Fundamenta kutatásából.

Korábban arról írtunk, hogy a budapesti bérleti díjak így alakultak idén márciusban:

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.