Rozsály, 2016. június 21.
Nagy István (b) és Nagy Áron István leszedik jégverte házuk sérült paláit Rozsályon 2016. június 21-én. Tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a  vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg. A viharban senki sem sérült meg.
MTI Fotó: Balázs Attila
Pénzügy

110 ezer kár keletkezik évente

24.hu
24.hu

2017. 05. 29. 09:17

Átlagosan ennyiszer üt be a baj otthonunkba, ennyi káreset történik, és ekkor jön jól a biztosító segítsége, mely évente több milliárd forintot is kitehet. Jöjjenek a leg-leg-legek.

Az Allianz biztosítót faggattuk ki arról, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a lakásbiztosítási piacon, és hogy valójában mekkora segítséget is nyújtanak a bajba került embereknek, családoknak. Kíváncsiak voltunk például arra, mik a leggyakoribb lakásbiztosítással összefüggő károk, amiket bejelentenek náluk.

Rozsály, 2016. június 21.
Nagy István jégverte házában nézi a mennyezetről csöpögő vizet Rozsályon 2016. június 21-én. Tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a  vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg. A viharban senki sem sérült meg.
MTI Fotó: Balázs Attila
Illusztráció Fotó:MTI/ Balázs Attila

Ha csak tisztán a viharos időjárással összefüggő károkat nézzük, akkor a beázásokból, illetve tető- és panelhézag beázásokból van a legtöbb. 2016-ban azonban kiemelkedően sokat rögzítettek jégkárból és villámcsapás okozta indukciós kárból is (= amikor a háztartási készülékekben keletkezik kár a villámlás miatt).

40 milliós segítség

Az összes kárt nézve pedig a csőtörés vezeti a „toplistát” – ez a kártípus teszi ki a regisztrált esetek mintegy harmadát. Elég gyakori még az üvegtörés is (10% feletti részesedéssel), valamint a beázás, illetve baleseti károk is. 5% feletti súllyal van jelen még a jégverés, vihar, a tető- és panelhézag-beázás, illetve a villámcsapás károk. Ha végignézzük ezt a listát, csupa olyan „balesetről” van szó, amelyek bármely háztartásban előfordulhatnak. És a kár is jelentős lehet.

Ha már itt tartottunk, megkérdeztük, milyen károkra fizettek a legtöbbet. Kiderült, hogy a tavalyi évben magasan a csőtöréses károk okozták a legtöbb kifizetést – kis híján ugyanannyit fizettek csőtörésre, mint az ezt követő 3 kárra együtt, vagyis tűz-, jégeső-, illetve a beázási kárra.

Az egyes károkra kifizetett legmagasabb összegeket nézve pedig a tűzkárok jártak az élen: a legnagyobb kifizetés majdnem elérte a 40 millió forintot. A másik két legnagyobb térítést csőtörésre és villámcsapás indukciós hatása miatt keletkezett kárra fizették ki. Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha a 40 milliós tűzesetnél nincs biztosítása az ügyfélnek?

Évi 110 ezer hálás ember

És hogy mikor kellett a legtöbb kártérítést kifizetniük? Az elmúlt 10 évet figyelembe véve egyértelműen 2010 volt a biztosítók fekete éve. Az Allianz például 210 ezer darab kárt rögzített, és mintegy 40 százalékkal több volt a teljes évi kárráfordításuk, mint máskor, átlagban.

Ebben az évben több hónapban is a viharkárok okoztak tömeges bejelentést, náluk is csaknem 40 ezer viharkár volt 2010-ben, négyszer annyi, mint 2016-ban. És a beázásos károk száma is megközelítette a 30 ezer darabot. Emellett 2010-ben volt a felsőzsolcai árvíz is – csak erre az igazán váratlan és súlyos pusztítást végző káreseményre összesen másfél milliárd forintot fizettek ki érintett ügyfeleiknek.

Egy átlagos évben egyébként több mint 7 milliárd forint lakossági vagyon kárkifizetés keletkezik, az átlagos kifizetett kárérték 60 ezer forint körüli, és mintegy 105-115 ezer kár között oszlik meg ez a több milliárdos kifizetés. Ha egy háztartásra egy káreset jutna, akkor ennyi család áldhatja évente az eszét, hogy gondolt a biztosításra.

Beavattak minket abba is, hogy az Allianznál a leggyakrabban előforduló vagyon- és felelősségi károkra már a lakásbiztosítások alapbiztosítása is fedezetet nyújt (az alapbiztosítás valamennyi biztosítási szerződés része). Azonban az ügyfelek igényeik szerint nagyszámú kiegészítő biztosításból is választhatnak, amelyek között a további vagyon-, felelősség-biztosítások mellett személybiztosítási és gépjárműre szóló fedezetek is szerepelnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.