Pénzügy

Ikraleárazás, halmájolcsósítás: csökken a hal áfája

Öt százalékra mérsékelhetik jövőre a hal áfáját, de még a haltejet is olcsóbban szörcsöghetjük!

Vannak emberek, akiknek nem kerek az életük hal nélkül. Szeretik a szálkát kiszedegetni a fogak közül, kettéroppantani az ikrát, elrágcsálni a pikkelyt. Az ő örömük fokozhatatlan lehet, ugyanis Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán bejelentette:

jövő januártól 27-ről 5 százalékra csökken az étkezési hal áfája.

Ez nemcsak az élőhalra igaz, hanem az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb bensőségekre, sőt a frissen hűtött és fagyasztott halakra is. Nincs vége, külön kiemelik, hogy a halfilé és más halhús is beletartozik. Az áfacsökkentés a legfontosabb halkategóriákra érvényes.

A közlemény a továbbiakban a kormány áfacsökkentő politikáját fényezi, felsorolva minden áfacsökkentett élelmiszert a féldisznótól (azaz félröfitől) a juhon át a tojásig. Mindezek jó hatással voltak a piacra, többet vásároltak az emberek, tisztult a piac.

Most 6,2 kilogramm az éves fejenként halfogyasztás Magyarországon, ez 7-7,5 kilóra emelkedhet jövőre. Ez pedig Czerván szerint pótolná az áfacsökkentés miatt kieső 4-5 milliárd forintot (egyedül a halastavak üzemeltetői nem örülhetnek ennek). Az államtitkár hozzátette, további élelmiszerek áfája csökkenhet majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik