luxushajó (luxushajó, karib-tenger)
Pénzügy

Mutatjuk, mibe fektesse a 7 milliárdot a magyar lottónyertes

24.hu
24.hu

2017. 02. 13. 13:03

Korábban a témában:

Mint arról beszámoltunk, egy magyar – egy másik nyertessel megosztva – elvitte a EuroJackpot főnyereményét. A főnyeremény 44 millió euró volt, amelynek a felét, 22 millió eurót (7 milliárd forintot) kapta meg a magyar nyertes.

Ez rekord a hazai lottózás történetében. Még úgy is, hogy a 15 százalékos adó levonása után 5,9 milliárdja  marad. Az eddigi magyar lottóötösrekord 2003-ban született, amikor egyvalaki nettó 5 milliárdot nyert.

Ugyanakkor, ha a bruttó összeget nézzük, a mostani nyereménnyel a hazai gazdag listákra éppen felkerülhet a nyertes, a külföldiekre semmiképpen. A nemzetközi Forbes listáján 1,7 milliárd dollár a limit, míg például a Napi.hu ‘A 100 leggazdagabb magyar’ listáján 6,8 milliárd forint.

Mibe fektessen a nyertes?

Ekkora összegnél szinte mindegy mibe fektessen (persze azért nem teljesen), hiszen, ha a teljes összeget berakja egy sima magyar bankbetétbe, évi 21 millió forinttal lesz gazdagabb. Viszont egyszer minden pénzből ki lehet futni, idővel még 7 milliárdból is, ezért nem árt megnézni, mit javasolnak a profi befektetési szakemberek. (Ekkora nyereménynél automatikusan private banking ügyfelek lehetünk a hazai bankoknál, amelyek profin kezelik a rájuk bízott vagyontömeget.)

Általánosságban azt szokták javasolni a szakértők, hogy

  • a vagyon 20 százalékát dollárban, 30 százalékát euróban, a maradékot pedig forint eszközben tartsuk.
  • aranyszabály az is, hogy a teljes összeg 30 százalékát magasabb kockázatú, 70 százalékát alacsony kockázatú eszközbe rakjuk. Magas kockázatú eszközök lehetnek részvények, deviza alapú ügyletek, vagy akár saját vállalkozás beindítása is.
  • A portfólió alacsony kockázatú eszközeiként érdemes 5 százalékérért műkincseket választani, 20 százalékért pedig jól kiadható ingatlanokba fektetni.

Néhány konkrét tipp

A nyereményt bármely bankszámlára átutalja az EuroJackpot, akár külföldi bankszámlára is. Ha ebből például magyar, és nem görög állampapírt szeretne venni a nyertes, javasoljuk a legalább három évre lekötött magyar papírokat, ennek legmagasabb kamata most évi 3 százalék körül van.

Állampapír. Ha az alacsony kockázatú eszközökre félretett 4,9 milliárdból mondjuk 40 százalékot állampapírra szán a nyertes, akkor ez 1,96 milliárd forint. Ennek hozama 3,05 százalékos kamattal számolva – 58,8 millió forintot jelent évente.

Ingatlan. Ez fontos, hiszen Budapesten ingatlanboom jön a következő években, a lakáskiadáson akár évi 10 százalékot is lehet realizálni. Ma már sok olyan fejlesztő van Budapesten is, akik vállalják a megvásárolt ingatlan üzemeltetését – akár rövidtávra turistáknak, akár hosszú távra albérletbe.

+ 1 pro tipp: gátlástalan pénzszórás – világ körüli út, festmények, ékszerek, autók, stb.

+ 1 pro tipp: nagylelkű adományozás – csak olyan szervezetnek adjunk, ahol nyomon tudjuk követni, mire költik a pénzünket!

+ 1 pro tipp: ennyi pénzből már politikai tényezőkké is válhatunk (már akinek van erre igénye), 1 milliárdból már országos pártszervezetet is ki lehet építeni, illetve megvehetünk tetszés szerinti újságokat, online lapokat is. Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője például azt javasolja a nyertesnek, hogy segítsen megbuktatni Orbánt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.