Pénzügy

Mutatjuk, mibe fektesse a 7 milliárdot a magyar lottónyertes

luxushajó (luxushajó, karib-tenger)
luxushajó (luxushajó, karib-tenger)

Mint arról beszámoltunk, egy magyar – egy másik nyertessel megosztva – elvitte a EuroJackpot főnyereményét. A főnyeremény 44 millió euró volt, amelynek a felét, 22 millió eurót (7 milliárd forintot) kapta meg a magyar nyertes.

Ez rekord a hazai lottózás történetében. Még úgy is, hogy a 15 százalékos adó levonása után 5,9 milliárdja  marad. Az eddigi magyar lottóötösrekord 2003-ban született, amikor egyvalaki nettó 5 milliárdot nyert.

Ugyanakkor, ha a bruttó összeget nézzük, a mostani nyereménnyel a hazai gazdag listákra éppen felkerülhet a nyertes, a külföldiekre semmiképpen. A nemzetközi Forbes listáján 1,7 milliárd dollár a limit, míg például a Napi.hu ‘A 100 leggazdagabb magyar’ listáján 6,8 milliárd forint.

Mibe fektessen a nyertes?

Ekkora összegnél szinte mindegy mibe fektessen (persze azért nem teljesen), hiszen, ha a teljes összeget berakja egy sima magyar bankbetétbe, évi 21 millió forinttal lesz gazdagabb. Viszont egyszer minden pénzből ki lehet futni, idővel még 7 milliárdból is, ezért nem árt megnézni, mit javasolnak a profi befektetési szakemberek. (Ekkora nyereménynél automatikusan private banking ügyfelek lehetünk a hazai bankoknál, amelyek profin kezelik a rájuk bízott vagyontömeget.)

Általánosságban azt szokták javasolni a szakértők, hogy

  • a vagyon 20 százalékát dollárban, 30 százalékát euróban, a maradékot pedig forint eszközben tartsuk.
  • aranyszabály az is, hogy a teljes összeg 30 százalékát magasabb kockázatú, 70 százalékát alacsony kockázatú eszközbe rakjuk. Magas kockázatú eszközök lehetnek részvények, deviza alapú ügyletek, vagy akár saját vállalkozás beindítása is.
  • A portfólió alacsony kockázatú eszközeiként érdemes 5 százalékérért műkincseket választani, 20 százalékért pedig jól kiadható ingatlanokba fektetni.

Néhány konkrét tipp

A nyereményt bármely bankszámlára átutalja az EuroJackpot, akár külföldi bankszámlára is. Ha ebből például magyar, és nem görög állampapírt szeretne venni a nyertes, javasoljuk a legalább három évre lekötött magyar papírokat, ennek legmagasabb kamata most évi 3 százalék körül van.

Állampapír. Ha az alacsony kockázatú eszközökre félretett 4,9 milliárdból mondjuk 40 százalékot állampapírra szán a nyertes, akkor ez 1,96 milliárd forint. Ennek hozama 3,05 százalékos kamattal számolva – 58,8 millió forintot jelent évente.

Ingatlan. Ez fontos, hiszen Budapesten ingatlanboom jön a következő években, a lakáskiadáson akár évi 10 százalékot is lehet realizálni. Ma már sok olyan fejlesztő van Budapesten is, akik vállalják a megvásárolt ingatlan üzemeltetését – akár rövidtávra turistáknak, akár hosszú távra albérletbe.

+ 1 pro tipp: gátlástalan pénzszórás – világ körüli út, festmények, ékszerek, autók, stb.

+ 1 pro tipp: nagylelkű adományozás – csak olyan szervezetnek adjunk, ahol nyomon tudjuk követni, mire költik a pénzünket!

+ 1 pro tipp: ennyi pénzből már politikai tényezőkké is válhatunk (már akinek van erre igénye), 1 milliárdból már országos pártszervezetet is ki lehet építeni, illetve megvehetünk tetszés szerinti újságokat, online lapokat is. Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője például azt javasolja a nyertesnek, hogy segítsen megbuktatni Orbánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik