Pénzügy
kozalkalmazott(430x286)(1).jpg (közalkalmazott, )

Súlyos bérfeszültség lesz a közszférában, ha a kormány nem lép

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 09:12

Korábban a témában:

A kormány nemrégiben döntött arról, mennyivel emelkedjen jövőre a minimálbér és a bérminimum. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közleményében üdvözli és támogatóként aláírta a kormány, a munkaadók és az érdekképviseletek által kötött 2017. évi minimálbér és garantált bérminimum megállapodást. Azonban az emiatt keletkező súlyos bérfeszültségre is felhívják a figyelmet.

Most a közszférán a sor!

Remélik, hogy a kormány tárgyalókedve és kezdeményező képessége továbbra is kitart, és a soron következő Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésre is valami komolyan vehető ajánlattal érkezik.

Mert mint emlékeztetnek, a közszférában átfogó illetményrendezés immár nyolc éve nem történt. A kormány ágazati alkukkal igyekezett fenntartatni a különböző szakmák között mesterségesen gerjesztett ellentéteket – teszik hozzá.

Ha semmi nem történik, akkor a januári garantált bérminimum bevezetése után a most belépő, érettségivel rendelkező fiatal ugyanannyit kap majd kézhez, mint az egyetemi diplomával rendelkező, 10 éve közszolgálatban dolgozó munkatársa – hívják fel a figyelmet.

Ez hatalmas bérfeszültséghez vezet majd a munkahelyeken, amelyet feltétlenül kezelnie kell a kormánynak – üzenik. A bérfeszültséget ezzel a táblázattal szemlélteik:

A mostani bérmegállapodást alapul véve, a közalkalmazotti illetménytáblának most már a kétharmada „összecsúszik”. Ezzel a kormány azt jelzi a munkavállalóinak, hogy a tapasztalat és a megszerzett tudás nem ér semmit. Reméljük, hogy nem ez a cél! Itt az ideje, hogy a kormány komolyan vegye a közalkalmazottak követelését is! – így a szakszervezet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.