Pénzügy

Magyar siker: miénk lett a nagy uniós pénz

oktatás laboratórium (oktatás laboratórium)
oktatás laboratórium (oktatás laboratórium)

Mintegy nyolcmilliárd forinttal (26 millió euró) támogatja az Európai Bizottság két új magyar kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika és termelésirányítás, valamint a molekuláris orvostudományok területén – jelentette ma be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal..

A tíz nyertes konzorciumból egyedül Magyarországról tudunk kettőt felmutatni, a többi nyertes ország csak 1-1 projekttel futott be. A termelésinformatikai és termelésirányítási program összességében mintegy 21,7 millió eurós, azaz 6,5 milliárd forintos költségvetésű, az orvostudományi program költségvetése pedig összességében mintegy 52 millió euró, tehát 15,6 milliárd forint.

A két magyar nyertes:

  • EPIC – Centre of Excellence in Production Informatics and Control (Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ)

A termelésinformatika és -irányítás legmodernebb, intenzív alapkutatási tevékenységre építő irányzat, az úgynevezett kiberfizikai gyártó és logisztikai rendszerek területén indulhat fejlesztési tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (MTA SZTAKI) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A programban a német Fraunhofer Társaság közreműködik és adja át a legjobb nemzetközi gyakorlatokat.

  • HCEMM-MOLMEDEX – Creating the Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine (A magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozása)

A kezdeményezés keretében a legmodernebb orvostudományi kutatások támogatására, valamint az alapkutatásból származó eredmények klinikai alkalmazásának ösztönzésére hoz létre Molekuláris Medicina Kiválósági Központot a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) valamint a Semmelweis Egyetem. Az orvostudományi projektben az európai élettani kutatások integrálásában élenjáró németországi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) közreműködik és adja át a legjobb nemzetközi gyakorlatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik