Tech

Két fiatal magyar srác megkapta a világ legfontosabb dizájndíját Szingapúrban

A Red Dot Awards a világ legfontosabb és legnagyobb dizájn és formatervezési díja. Több tízezer pályázattal neveznek minden évben, ráadásul nem csak kis cégek, de például az Apple is. Ha valaki ezt megnyeri, az olyan, mintha egy színész Oscart kapna (csak kevesebb politikával). A Red Dot-díjas termékek a világ legszebbjei.

HandinScan_FLYINGOBJECTS_2_lq

Ezt azért is fontos elmondani, mert két fialat magyar srác épp most veszi át a díjat Szingapúrban. Húnfalvi András és Laufer Ferenc formatervezők, a Flying Objects nevű cégüket rögtön az egyetem után alapították. Több helyre dolgoztak már, de ez az eddigi legkomolyabb elismerésük.

HandinScan_FLYINGOBJECTS_1_lq

A díjat a Hand-in-Scan nevű kézhigiéniai eszközért kapták meg. A falraszerelhető eszköz UV-fénnyel és mesterséges intelligenciával mutatja meg az emberi kézen, hogy mennyire volt értelme kezet mosni, mennyi fertőzés maradt a kézen. Nem elhanyagolható dolog ez, mert még az Európai Unióban is komoly probléma a kézhigiénia, évente 150 ezren halnak meg így elkapott másodlagos fertőzésektől. És akkor a nálunk fejletlenebb területekről még nem is beszéltünk.

HandinScan_FLYINGOBJECTS_4_lq

A tervezésnél fontos volt az egyszerű tisztíthatóság, és hogy a gép bírja az extrém igénybevételt. Kórházakban lesz elhelyezve, naponta ezerszer fogják használni, ráadásul anélkül, hogy hozzá érnének. A gép idén a Magyar Formatervezési díjat is elnyerte, ezt tegnap adták át.

HandinScan_FLYINGOBJECTS_3_lq

A ceremónia délben kezdődött, Húnfalvi Andrásról annyit tudtunk meg, hogy a dizájndíj mellé vett egy nagyon csúnya órát és kifejezetten fél az erős szmogtól. A Red Dot-díjat egyébként nem csak egy termék kapja meg évente. Eleve három kategória van, ahol a majdnem húszezer jelölt alig öt százalékát díjazzák.

Húnfalvi András, Patkós Luca és Laufer Ferenc
Húnfalvi András, Patkós Luca és Laufer Ferenc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik