gyár dolgozói (Array)
Pénzügy

A minimálbér-emelés önmagában nem elég

24.hu
24.hu

2016. 11. 14. 15:29

Korábban a témában:

A minimálbér jelentős emelése csak növelné a munkaerő-piaci problémákat – állítja a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) elemzése.

Az intézet a hazai járműgyártásban tapasztalható béreket hasonlította össze a termelékenységgel, mindezt régiós kitekintéssel együtt vizsgálták. Arra jutottak, hogy a hazai járműgyártók a régiós országokhoz képest átlagosan 40 százalékkal kevesebb nettó bért adnak a dolgozóiknak. Ennek oka a hazai munkabért terhelő közterhek kiemelkedő mértéke.

A legszembetűnőbb és egyben a legérzékenyebb eltérés a szlovákiai bérszintekhez viszonyítva jelentkezik, hiszen az északi szomszédban található járműipari társaságok egyre nagyobb mértékben szívják el a hazai, főként az észak-nyugati országrészben élő munkavállalókat, tovább súlyosbítva a szektort amúgy is terhelő munkaerő-hiányt

– mutatott rá Romhányi Balázs, a KFIB ügyvezetője.

A külföldi tulajdonban lévő járműgyártók átlagos bruttó bére 221 ezer, míg a hazai tulajdonúaké 195 ezer forint (előbbi 11, az utóbbi 21 százalékkal marad el a 248 ezer forintos átlagbérszinttől). Viszont a kisebbek tehát lehetőségeikhez képest már most is relatíve bőkezűen fizetik alkalmazottaikat. Ebből következően egy, a szektort érintő jelentősebb béremelés főleg a kisebb cégek körében okozna komoly nyereségességi problémákat.

Bár a bérezési szokások foglalkozásonként, ágazatonként, cégméretenként és régiónként is jelentősen eltérnek, általános jellegű állami, ún. bérpolitikai beavatkozással a helyi problémák nem oldhatók meg.

Szerintük a megoldást rövid távon elsősorban a munkáltatói járulékok csökkentése, míg hosszabb távon az oktatási rendszer átalakítása hozhatja el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.