Pénzügy

A magyarok 44 százalékának nincs tartaléka

Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Magyarok milliói egyik hónapról a másikra élnek.

A Tárki kutatói a minap kiadták a Társadalmi Riport 2016 című tanulmányt, amely az ország gazdasági helyzetét, a szegénységet és a különböző társadalmi problémákat vizsgálja. Az intézet vezérigazgatója a Mediaworks Regionális napilapok központi szerkesztőségének a szegénységgel kapcsolatos kutatási eredményekről azt mondta, az utóbbi években valamelyest emelkedik a munkával rendelkezők aránya, a háztartások nettó megtakarításai is nőnek.

2012 óta megfigyelhető a pénzügyi eszközök felhalmozásának a növekedése is, az utóbbi években pedig csökkent a törlesztési nehézségekkel küszködők aránya.

Magyarországon a relatív szegénység az európai átlag körüli, a vagyoneloszlás sem rosszabb, vagy jobb, mint az európai országok középmezőnyében, viszont a magyar vagyonszerkezet sajátossága, hogy

viszonylag nagy arányt tesz ki a saját tulajdonú lakás. Nálunk a gazdagok nem olyan gazdagok, mint más országokban, a középosztály nem olyan széles és erős, mint számos hozzánk hasonló országban, és nagyon sok az abszolút mértékben vett szegény.

Az nem baj, ha az emberek vagyona ingatlanokban van, inkább az a gond, hogy kevés a bérlakás. Ez a munkaerő mobilitásának az egyik gátja, hiszen ezért mozdul nehezen a munkavállaló.

Az ingatlanvagyonon kívül nagyon kevés a háztartások likvid vagyona. Ezért van az, hogy Magyarországon a váratlan kiadások rosszul érintik az emberek 44 százalékát, mert nincsenek tartalékaik. Az ingatlan vagyon ugyanis nem könnyen mozgósítható ilyen esetekben. Hiába lakik valaki sokmilliós lakásban, ha tartalékok híján problémát okoz egy elromlott hűtőszekrény megjavítása vagy a ház tetőszerkezetének javítása.

A relatív szegénység tárgyilagos értelmezése nehéz.

Ahogy nálunk, úgy Európában is a politikusok éppen azokat a szegénységi adatokat veszik elő, amelyeknek a felemlegetése jobban beleillik a politikai koncepciójukba.

A 44 százalékos magyar adat arról szól leginkább, hogy szegény az ország, a gazdasági fejlettség alacsony az uniós fejlettséghez képest. Az európai életformát,  fogyasztási mintát követni képes magyar középosztály kicsi és gyenge, a képzetlen, tartalékokkal nem rendelkező, hónapról hónapra élő népesség nagysága nagyon magas. Ez torzulás a társadalmi szerkezetben, és rosszabb annál is, ami például Csehországban, Szlovéniában tapasztalható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik