mnb
Pénzügy

Egyre többet keresnek az MNB-dolgozók

A pénzügyi és biztosítási szektor átlagkereseténél 70 százalékkal többet vihetnek haza.

Átlagosan bruttó 800 ezer forintot keresnek havonta a Magyar Nemzeti Bank alkalmazottai, 70 százalékkal többet, mint a pénzügyi és biztosítási szektorban foglalkoztatottak – írja a Világgazdaság. Hozzáteszik: az utóbbiak bére is csaknem kétszerese az országos átlagnak.

Akad olyan jegybanki referens, aki havonta 615 ezret kap, a legjobban fizetett ügyintéző 530 ezret, a szakértői tanácsadói csúcsbér 1 millió 360 ezer, a „sima szakértői” fizetés pedig 1 millió 120 ezer forint – derül ki az MNB összesítéséből. A szeptemberi MNB-s átlagkeresetek 23 százalékkal haladták meg a 2013. december végit.

Az MNB személyi jellegű ráfordításai szeptemberben meghaladták az 1,2 milliárd forintot szemben a 2013 végi közel 794 millióval. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét 2013. október 1-én olvasztotta magába a jegybank, akkor 1088-an dolgoztak az MNB-nél, idén szeptember végén viszont már 1348 főt alkalmazott a jegybank. A vezetői létszám 46-ról 58-ra emelkedett.

A létszámnövekedést az MNB a szanálási és reorganizációs feladatokkal, és új szervezeti egységek, például az oktatási igazgatóság felállításával magyarázta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik