Pénzügy

A Brexit így érinti a magyar lakosság legfontosabb vagyonát

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 08:41

A Brexit jelentős értékvesztést okozott a pénzpiacokon, ám a magyar lakosság egyik legfontosabb vagyonára egyelőre nem jelent veszélyt. Az ugyanis ingatlanban áll - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely 55 ezer milliárd forintra becsüli a magyarországi lakóingatlan-vagyon értékét, egyúttal számba veszi, hol lehet mégis hatása a Brexitnek.
Korábban a témában:

A britek többsége a múlt héten megszavazta, hogy kilépjenek a az Európai Unióból (Brexit). A döntés jelentős értékvesztés eredményezett a nemzetközi tőke- és pénzpiacokon, a Financial Times mértékadó brit gazdasági lap kedden 3 ezer milliárd dolláros – 861 ezer milliárd forintos – veszteséget írt a Brexit számlájára. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen hatással lesz a nemzetközi gazdaságra, azon belül a magyar gazdaságra a Brexit. Az viszont látszik, hogy a magyar lakosság legfontosabb vagyontárgyait, a lakóingatlanokat közvetlenül nem érinti – áll az ingatlan.com friss elemzésében.

55 billió forintunk áll ingatlanban

Ebből a szempontból fontos, hogy Magyarországon rendkívül magas – a 2011-es népszámlálási adatok szerint több mint 90 százalékos – a saját tulajdonú ingatlanok aránya. A portál a magyar lakosság tulajdonában álló lakóingatlanok piaci értékét összesen 55 ezer milliárd – azaz 55 billió – forintra becsüli. Ebben pedig komoly kárt okozhat egy kisebb visszaesés is. A Brexit azonban jelenleg nem fenyegeti a magyar lakosság ingatlanvagyonát.

Akkor okozna komoly gondot, ha

A brit kilépés közvetlenül akkor okozhatna problémákat a magyar ingatlanpiacon, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. A lakáspiaci keresletet csökkentené az is, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne. Kínálati oldal stabilitására pedig a brit lakásberuházások, illetve Egyesült Királyságból finanszírozott építkezések jelentenének veszélyt.

Szerencsére azonban egyik jelenség sem érzékelhető a magyar ingatlanpiacon, ezért a Brexit közvetlen hatással nem fenyeget – emelte ki Balogh László. A portál szakértője azt is elmondta, hogy a hazai ingatlanpiac dinamikáját elsősorban az új lakások építése befolyásolják.

A részpiacokon azért lehet hatása

A szakember szerint a lakosság ingatlanvagyonában és az ingatlanpiacon komolyabb változást nem hoz a Brexit, de részpiacokon azért lehet hatása.

Az angol font gyengülése negatív hatással lehet a hazai turizmusra, hiszen az elmúlt években, egyre növekvő mértékben a külföldi vendégéjszakák 5-7 százalékát tették ki az Egyesült Királyságból érkező turisták. A brit turisták számának visszaesése pedig a lakáshotelek értékét közvetetten csökkentheti. Hasonló közvetett veszélyt jelenthet a lakáspiac vonzerejére, ha a különböző országok jegybankjai – például az amerikai Fed – kamatemelési ciklusba kezdenének. Ekkor ugyanis a befektetők az ingatlanvásárlás helyett olyan befektetési formákat is kereshetnének a pénzpiacokon, amiket könnyebben tudnak pénzzé tenni – mondta az ingatlanos portál szakértője.

Balogh László azt is hozzátette, hogy jelenleg a közvetett veszélyek egyikével sem kell komolyan kalkulálni a magyar ingatlanpiacon.

(Az ingatlan.com elemzése a saját adatokon, hivatalos KSH-statisztikákon és 2011-es népszámlálási adatokon alapul.)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.