Pénzügy

“Sokkos állapotba kerültünk”- egy londoni magyar banki informatikus a Brexitről

A választás utáni reggel korán mentem melóba, hogy lássam mit gondolnak a kollégák. Konkrétan alig volt dolgozás, mindenki olyan sokkos állapotban volt, hogy úgy éreztük ez a míting most nem olyan fontos – írta a Dönci Blog szerzője, aki magyarként egy londoni bankban dolgozik informatikusként.

A fiatalember a sokknak három oldalát látta.

Az egyik, ha itt élsz és benne vagy egy lakáshitelben (a legtöbb kollégám 35-45 év közötti), akkor a mai napon több pofont is kaptál: lement a lakásod értéke és lement a pénzed értéke is, fel fognak menni az árak és vele az infláció. Valamint egy nap alatt eltűnt a nyugdíjkasszád vagy egyéb befektetéseidnek a 30 százaléka. Egyetlen délelőtt alatt.

Szerinte a legnagyobb sokk az, hogy az elmúlt években több országban is polarizálódtak a pártok, egyre szélsőségesebb jelöltek közül lehet választani. Jobb esetben van egy mérsékelt és egy őrült jelölt, de aggasztóan esélyes az őrült is. A briteknél, a franciáknál, Ausztriában, USA-ban, mindenhol – hogy most a magyar politikát ne piszkáljam, írta.

A szerző szerint a tényeket mellőző félelem győzött. A butaság a józan ész felett. Az öregek a fiatalok felett.

A Brexit kampány egyik legnevesebb szülőatyja Michael Gove azt mondta, hogy ‘A briteknek elegük van a szakértőkből’. Ez új korszak. Innentől ki mondja azt, hogy Donald Trump nem nyerhet a tényeket mellőző, félelemre építő kampányával? – kérdezi.

(Olvasóink jelezték, hogy Dönci nem bankárként, hanem banki informatikusként dogozik egy londoni bankban. Eredetileg mi bankárt írtunk, amit javítottunk, olvasóink elnézését kérjük. Nyitóképünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik