Pénzügy

A nyugdíjasok most elmondhatják, mi bántja őket

nyugdij(210x140)(2).jpg (nyugdíj, kisnyugdíjas)
nyugdij(210x140)(2).jpg (nyugdíj, kisnyugdíjas)
Hamarosan elindul az évtized legnagyobb, nyugdíjasok körében végzett kutatása. Az ősszel rajtoló felmérésben részt kíván venni a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) budapesti szervezete, a közhasznú Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége(rövidebb nevén: NYUBUSZ) is, amiről a szövetség múlt heti, éves rendes küldöttgyűlésén számolt be az elnök.

Több szempontból is különleges kutatást indít idén ősszel a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. „A felmérés szokatlanul nagyméretű lesz, hiszen 10 ezer nyugdíjas bevonásával végzik el, emellett nemcsak a megkérdezettek aktuális helyzetéről szolgáltat majd új statisztikai adatokat, hanem lehetőséget ad a nyugdíjasok helyzetének mélyebb feltárására, sőt aktivizálásukra is” – mondta el a kutatással kapcsolatban Véghné Reményi Mária, a NYOSZ budapesti tagszervezetének, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének elnöke.

A fővárosi nyugdíjasok szervezete a múlt héten tartotta meg rendes éves küldöttgyűlését, amelyen az elnök tájékoztatást adott a tervezett felmérés fontosságáról és indításáról. Kiemelte, hogy a jövő magyar nyugdíjasai számára is hasznos lesz a felmérés eredménye, hiszen iránymutatást adhat térségenként az idősek élethelyzetét meghatározó, a sürgős változtatást igénylő prioritásokra. A NYOSZ országos szintű kutatást tervez, amelyben felhasználják a 2014-ben, Budapesten megvalósult hasonló projekt során feltett kérdéseket is. A tervek szerint a fővárosban és vonzáskörzetében az idén 1500 anonim és önkéntes kérdőív kitöltése tervezett.

A NYOSZ az idei, nagyméretű kutatás előtt pilotprogramként már közreműködött a múlt évben a Békés megyei állapotokról készült tanulmány elkészítésében. Az ennek során kapott adatok azt mutatják, hogy a nyugdíjasok fele a létminimum alatt él, de egyes kistérségekben, illetve a falvakban általában is, a súlyos anyagi gondokkal küzdők aránya a kétharmadot is meghaladhatja. A szervezet stratégiai célja, hogy szakmai, gazdasági és társadalompolitikai szempontokból is adekvát megoldásokat javasoljon a jövő időseinek biztonságot teremtő életviszonyok kialakításához.

„Azért egyébként nem kell kutatást készíteni, hogy kimondjuk: a magyar nyugdíjrendszer több sebből vérzik” – jelentette ki a budapesti szervezet elnöke. „Az ilyen kutatások jelentősége abban rejlik, hogy rajtuk keresztül azonosíthatjuk a legégetőbb problémákat és megoldási javaslatokat is kidolgozhatunk” – fűzte hozzá Véghné Reményi Mária.

A nyugdíjasok helyzetét vizsgáló idei nagy felmérés 8 oldalas, anonim, önkitöltős kérdőívén többek között a családi helyzetre, a végzettségre, a környezetre, közlekedési lehetőségekre, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre, szociális ellátásra vonatkozó kérdések szerepelnek, azonban ha a NYOSZ-nál szükségesnek tartják, bővülhet a kérdések köre. A felmérésben minden 60 évet betöltött nyugdíjas rész vehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik