nyugdij(430x286)(2).jpg (nyugdíj, kisnyugdíjas)
Pénzügy

A nyugdíjasok most elmondhatják, mi bántja őket

24.hu
24.hu

2016. 05. 30. 14:50

Hamarosan elindul az évtized legnagyobb, nyugdíjasok körében végzett kutatása. Az ősszel rajtoló felmérésben részt kíván venni a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) budapesti szervezete, a közhasznú Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége(rövidebb nevén: NYUBUSZ) is, amiről a szövetség múlt heti, éves rendes küldöttgyűlésén számolt be az elnök.
Korábban a témában:

Több szempontból is különleges kutatást indít idén ősszel a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. „A felmérés szokatlanul nagyméretű lesz, hiszen 10 ezer nyugdíjas bevonásával végzik el, emellett nemcsak a megkérdezettek aktuális helyzetéről szolgáltat majd új statisztikai adatokat, hanem lehetőséget ad a nyugdíjasok helyzetének mélyebb feltárására, sőt aktivizálásukra is” – mondta el a kutatással kapcsolatban Véghné Reményi Mária, a NYOSZ budapesti tagszervezetének, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének elnöke.

A fővárosi nyugdíjasok szervezete a múlt héten tartotta meg rendes éves küldöttgyűlését, amelyen az elnök tájékoztatást adott a tervezett felmérés fontosságáról és indításáról. Kiemelte, hogy a jövő magyar nyugdíjasai számára is hasznos lesz a felmérés eredménye, hiszen iránymutatást adhat térségenként az idősek élethelyzetét meghatározó, a sürgős változtatást igénylő prioritásokra. A NYOSZ országos szintű kutatást tervez, amelyben felhasználják a 2014-ben, Budapesten megvalósult hasonló projekt során feltett kérdéseket is. A tervek szerint a fővárosban és vonzáskörzetében az idén 1500 anonim és önkéntes kérdőív kitöltése tervezett.

A NYOSZ az idei, nagyméretű kutatás előtt pilotprogramként már közreműködött a múlt évben a Békés megyei állapotokról készült tanulmány elkészítésében. Az ennek során kapott adatok azt mutatják, hogy a nyugdíjasok fele a létminimum alatt él, de egyes kistérségekben, illetve a falvakban általában is, a súlyos anyagi gondokkal küzdők aránya a kétharmadot is meghaladhatja. A szervezet stratégiai célja, hogy szakmai, gazdasági és társadalompolitikai szempontokból is adekvát megoldásokat javasoljon a jövő időseinek biztonságot teremtő életviszonyok kialakításához.

„Azért egyébként nem kell kutatást készíteni, hogy kimondjuk: a magyar nyugdíjrendszer több sebből vérzik” – jelentette ki a budapesti szervezet elnöke. „Az ilyen kutatások jelentősége abban rejlik, hogy rajtuk keresztül azonosíthatjuk a legégetőbb problémákat és megoldási javaslatokat is kidolgozhatunk” – fűzte hozzá Véghné Reményi Mária.

A nyugdíjasok helyzetét vizsgáló idei nagy felmérés 8 oldalas, anonim, önkitöltős kérdőívén többek között a családi helyzetre, a végzettségre, a környezetre, közlekedési lehetőségekre, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre, szociális ellátásra vonatkozó kérdések szerepelnek, azonban ha a NYOSZ-nál szükségesnek tartják, bővülhet a kérdések köre. A felmérésben minden 60 évet betöltött nyugdíjas rész vehet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.