Pénzügy

Az Európai Parlament támogatja az adóelkerülés elleni javaslatot

Országonkénti adatszolgáltatásra köteleznék a multinacionális vállalatokat.

Az Európai Parlament támogatja, és az „agresszív vállalati adótervezés” elleni küzdelem fontos lépésének tartja azt az uniós bizottsági javaslatot, melynek értelmében a tagállami hatóságok automatikusan megosztanák egymással a társaságiadó-befizetési információkat.

A képviselők szerint a javaslat fontos lépés az unión belüli tisztességtelen adózási gyakorlatok ellen. Hangsúlyozták viszont, hogy az intézkedésnek növelnie kell az átláthatóságot és csökkenteni a „káros adóversenyt”. Az EP-tagok javasolták, hogy a szabályozás szövegében rögzítsenek biztosítékokat, hogy az egységes piaci verseny nem torzulhat a multinacionális vállalatoknak nyújtott kedvező nemzeti adószabályokkal.

Véleményük szerint a rendszer hatékony működése érdekében az Európai Bizottságnak is szabad hozzáférést kell kapnia a cégek országokra bontott jelentéseinek adataihoz, hogy megállapítsa: a tagállamok adózási gyakorlata megfelel-e az EU állami támogatással kapcsolatos szabályainak. Az EP-képviselők azt is rögzítenék, hogy a tagállamok sújtsák szankciókkal azokat a multinacionális cégeket, amelyek nem tesznek eleget jelentési kötelezettségüknek.

A bizottság jogszabályjavaslatának célja, hogy fellépjenek az uniós országok számára adókiesést okozó társaságiadó-elkerüléssel szemben. Ennek mértéke évente 50-70 milliárd euróra rúg Európában.

Az információk megosztására érvényben lévő szabályok kiegészítéseként azt is előírnák, hogy az EU területén működő, globálisan évi 750 millió euró feletti árbevétellel rendelkező multinacionális vállalatok országonként tegyék közzé, mekkora nyereséget termelnek és mennyi adót fizetnek. A bevételre, nyereségre, befizetett adóra, tőkére, megtakarításokra, tárgyi eszközökre és a munkavállalók számára vonatkozó információkat az adott tagállamnak minden olyan ország hatóságaival meg kellene osztania, ahol a cég tevékenységet folytat.

Mindez arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy abban az országban tegyenek eleget adózási kötelezettségeiknek, ahol a nyereséget termelik. Ugyanakkor a vállalatok kötelesek lennének összesített adatokat közölni az EU-n kívül fizetett adóikról is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik