A Raoul Wallenberg-díjak átadása
Pénzügy

Öt év alatt több mint tízmilliárd maradt a betegek zsebében

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 30. 08:27

A gyógyszerkassza átalakítását méltatta az államtitkár.

A gyógyszerkasszában 2011-től alkalmazott vaklicites rendszer már tízmilliárd forintnál is többet hagyott a betegek zsebében. Az utóbbi két évben 760 gyógyszer ára csökkent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel. Rétvári Bence kiemelte: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli a betegek gyógyszerterheinek mérséklését, és a bevezetett intézkedések hatásaként a betegterhek minden évben csökkentek.

Bezzeg a szocik

Felidézte, hogy a szocialista-liberális kormányok lépéseinek következményeként 2002 és 2010 között a támogatott gyógyszerkörben a betegterhek 60 milliárd forinttal emelkedtek. A szocialista kormányzat 8 év alatt a támogatási kulcsot 90-ről 80 százalékosra, 70-ről 55 százalékosra, 50-ről 25 százalékosra csökkentette. A 2010 előtti idők üzleti szemléletével ellentétben a jelenlegi kormány a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

Bezzeg a Fidesz-KDNP

2014-ben 311 termék ára csökkent 9,7 százalékkal, 2015-ben pedig újabb 390 termék ára mérséklődött, szintén 9,7 százalékkal. Legutóbb 2016. április 1-jével csökkent 59 gyógyszer ára, átlagosan 13,6 százalékkal.  Az idei árcsökkentés során mintegy 50 százalékkal lett alacsonyabb a reflux betegséget kezelő egyik készítmény ára. További jelentős mértékű árcsökkenés figyelhető meg a skizofrénia és a bipoláris zavarok, valamint az epilepszia kezelésére szolgáló készítmények körében. Emellett az asztma, a COPD (krónikus légúti betegség), a szív- és érrendszeri betegségek kezelését elősegítő egyes gyógyszerek ára is mérséklődött idén. Míg 2010-ben a különböző koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek átlagára még 2200 forint volt, addig ma már csak 600 forintot kell fizetniük a betegeknek – tette hozzá Rétvári.

Vaklicit – szemmel látható eredmények

Az államtitkár szerint az úgynevezett vaklicitnek köszönhetően alakulhattak ki ezek a lényegesen kedvezőbb árak. A vaklicit lényege, hogy a kormányzat 2011 óta félévente versenyt hirdet azon gyógyszerek között, amelyekről a magyar gyógyszerészeti hatóság megállapította, hogy az eredetivel megegyező hatású, biztonságos készítmények. A gyártók egymással versenyezve, de egymás árait nem ismerve árcsökkentést nyújthatnak be készítményeikre. A rendszer igen jelentős eredményeket hozott a bevezetése óta. A vaklicitnek köszönhetően 2012-ben 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek, 2013-ban további 2,2 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetniük a gyógyszereikért. 2014-ben újabb további mintegy 2 milliárd forinttal apadtak az árak. A vaklicit a bevezetését követő években összesen 11,7 milliárd forintos megtakarítást jelentett a betegeknek – közölte Rétvári Bence

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.