Pénzügy

Már a kormány előtt vannak a cafeteriatervek, de titok, hogy mit tartalmaznak

erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )
erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )

Bár szerdán lényegében akár el is dőlhet a béren kívüli juttatások sorsa, egyelőre kevés szivárgott ki a kormány elképzeléseiről. A vg.hu szerint jövő hétre lehet végleges döntés.

Mint mi is írtunk róla, a múlt héten a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán úgy tárgyaltak a munkáltatók és munkavállalók érdekképviseletei a kérdésről, hogy a kabinet semmilyen írásos előterjesztést nem adott nekik. A biztos csak az, hogy lesz átalakítás. És hogy nem számoltak költségvetési hatással. És hogy erős ellenállásba ütközhet a készpénzesítés. Az érdekképviselők egyébként arra számítottak, hogy szerdára, az adótörvény beadásának napjára már a cafeteria szabályai is letisztázódnak.

Az Orbán Viktor által bejelentett készpénzesítéssel kapcsolatban kiszivárogtak olyan hírek, hogy az alapbéren felüli jövedelemrész után nem szedne járulékot az állam, és ennek összegét havi 20 ezer forintban maximálnák, ami legfeljebb évi 240 ezer forintot jelentene. Akkor, amikor jelenleg több mint 270 ezer forintra rúg az átlagos cafeteriakeret.

A fő kérdés persze az, hogy emellett megmaradhatnak-e az eddig megszokott cafateriaelemek. A munkavállalók és a munkáltatók azt támogatnák, ha a meglévő elemek zöme megmaradna kedvezményes adózás mellett, bár a kamara pl. simán beáldozná az étkezési utalványt (Erzsébet-utalvány). A Magyar Idők szerint megmaradhat a SZÉP-kártya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik