Cows are seen at a new dairy farm containing 960 animals on the day of its opening in the village of Petrovskoye in Leningrad region, on August 8, 2014. Russia retaliated against tough new Western sanctions, banning most food imports from the United States and the European Union and threatening to block flights over its airspace. AFP PHOTO/OLGA MALTSEVA
Pénzügy

Jujjuj, akadozik a hízómarha-kivitel

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 12. 06:34

A szíriai válság nehezíti a jó minőségű magyar hízott marhák exportját. írta szombati számában a Magyar Idők a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének vezetőjére hivatkozva.

Márton István a lapnak elmondta: a felnőtt hízómarhánál – ami a gyakorlatban 5-600 kilós bikát jelent – valóban akadozik a felvásárlás. A szakember szerint mindez elsősorban a szíriai háború hatásaként értékelhető. Ugyanis – mint kifejtette – a harcok és a zavargások miatt a korábban negyedévente érkező hajók késnek, illetve elmaradnak. A probléma egyébként nem csak a magyar gazdákat érinti – jegyezte meg a szakember, hozzátéve: Horvátországban és Szlovéniában – is hasonló gondokkal küszködnek az állattartók.

Márton István szerint a rendszertelen felvásárlás a kistermelőket érinti a legérzékenyebben. Az állatok idővel túlnőnek és értékükből is veszítenek, s a gazdák takarmányköltségei is emelkedhetnek. Úgy véli, hosszú távú megoldást egyedül az jelentene, ha Törökország megnyitná a piacát a magyar felnőtt hízómarha előtt is. Ehhez viszont erős agrárdiplomáciára van szükség, ezért az egyesület két hete a Földművelésügyi Minisztérium segítségét is kérte az ügyben, mondta Márton István, megjegyezve: Magyarország részéről érezhető a szándék, s a török féltől is olyan jelzések érkeznek, amelyek bizakodásra adnak okot.

Kommentek

Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds a press conference ahead of an EU-Balkans mini summit at the EU headquarters in Brussels on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIERÉvente több mint 270 millióért védi Orbánt a TEK a Várban
Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)300 millió forint vesztette el közpénz jellegét