nagy márton (Array)
Pénzügy

MNB: nem lesz további kamatcsökkentés egy ideig

24.hu
24.hu

2016. 01. 29. 15:49

Az alapkamathoz nem nyúlunk hozzá, a kamatcsökkentést kizárom a jelenlegi helyzetben – mondta Nagy Márton az MNB alelnöke egy háttérbeszélgetésen a Napi.hu tudósításában.

A jövőben a nem konvencionális eszközök szerepe erősödik a monetáris politikában, így például a kamatfolyosó finomhangolására is figyel majd a jegybank- mondta Nagy Márton, aki szó szerint kizárta a kamatcsökkentés lehetőségét.

A kamatfolyosó szerepe felértékelődik majd, a jegybank számára az a kedvező, ha az alapkamat a kamatfolyosó közepén, vagy az alsó széle közelében helyezkedik el. Ilyen, a monetáris politika alakításában igénybe vehető nem konvencionális eszközök lehetnek a kamatfolyosó esetleges átalakítása, “finomhangolása”, a kamatcsere ügyletek, a sterilizásciós állomány szerkezetének változtatása, a kéthetes betét kivezetése – sorolta az MNB alelnöke.

A csokra vonatkozó kérdésre elmondta: ha a csok hatására évi 5000 új lakás épülne, az éves szinten 0,4 százalékkal növelné meg a GDP-t a jegybanki szakemberek számításai szerint.

Kommentek

Videó: egy ausztrál fickó forradalmasította a szakmák nagy részét
Hátba szúrta a minisztérium a könyvelőket