Pénzügy

Nincs magyarázat, miért van ennyi női milliárdos

Hacsak az nem, hogy a milliárdos nők valószínűleg nem tekintik magasabb minőségnek, hogy kizárólag gyermeket szüljenek, bár a milliárdos nők között bizonyára akadnak szép számmal anyák is.

Most egy kutatás segít eligazodni a női milliárdosok világában. Ezt az UBS Group AG és a PwC végezte idén, és többek között a nők szerepét vizsgálja a vagyon megteremtésében és több generáción át történő megőrzésében.

A kutatás szerint a milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké. A nők átlagosan nagyobb vagyonokat irányítanak, mint a férfiak, és egyre nagyobb befolyással rendelkeznek a családi vállalkozások, a filantróp tevékenység és az irányítás területén.

A milliárdosok is simán tönkre tudnak menni

A jelentésből az is kiderül, hogy a vagyon mennyire mulandó, az 1995-ös év milliárdosaiból ugyanis mára mindössze 126 (44%) őrizte meg ezt a pozícióját. Éppen ezért fontosak azok a stratégiák, amelyeket a pozíciójukat megőrző milliárdosok a tartós gazdagság megőrzésére kialakítottak.

A tanulmány főbb megállapításai a következők:

  • A milliárdos nők száma gyorsabban nőtt az elmúlt időszakban a milliárdos férfiak számához képest: a szorzó 6,6 a nők esetében, és 5,2 a férfiak esetében.
  • A milliárdos nők egyben a családi vállalkozások hajtóerejét jelentik. Az Egyesült Államokban 57%-uk, Európában 63%-uk, Ázsiában pedig 96%-uk a jólét aktív megteremtője.
  • Ázsiában él a világ milliárdos nőinek csaknem egyötöde, ráadásul az ázsiai milliárdos nők általában fiatalabbak, mint a világ többi részén élők.
  • A jelentés a milliárdosok körében nagyfokú lemorzsolódást mutat. Az elmúlt húsz évben az 1995-ös év milliárdosai közül csupán 126 (44%) maradt továbbra is milliárdos.
  • A fennmaradó milliárdosok átlagosan 2,9 milliárdról 11 milliárd dollárra növelték a vagyonukat, felülmúlva ezzel a részvénypiacokat és a globális GDP-t.
  • A milliárdosok a szabályozást és az adókat tekintik a legfőbb kihívásnak pozíciójuk fenntartására nézve. Ehhez döntő fontosságú az eredeti családi vállalkozáshoz való ragaszkodás, az erős irányítás és a biztos családi identitás és kultúra megtartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik