Pénzügy
karacsony-vasarlas-webshop (technet, karácsony, vásárlás, internet, e-kereskedelem, webshop, webáruház, online, )

Más az online áruház csereberéje: csak

24.hu
24.hu

2015. 12. 21. 09:51

A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt terméket, bármi legyen is az, a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. A 14 nap 14 naptári napot jelent, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak, tehát érdemes odafigyelni, mikor jelenti be a vásárló az elállás szándékát – írta a Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye.

A csere szándékát egyáltalán nem kötelező indokolni, elég akár annyit is mondani, hogy “csak” (az áruház legfeljebb piackutatási céllal érdeklődhet az elállás okáról, de nem kötelező válaszolni).

Érdemes szemfülesnek lenniük a vásárlóknak, hiszen ha egy webáruház elmulasztja feltüntetni honlapján az elállás lehetőségét, akkor – ha kiderül a mulasztás – annak időtartama 365 nap (a hiány pótlása esetén viszont a pótlástól kell számítani a 14 napot).

Elállás esetén visszajár a vételár, ezen felül a kiszállítás szokásos költsége is (ha a vásárló a szokásostól eltérő, drágább szállítási módot választott vásárláskor, annak többlete már nem). Az elállás során viszont a vásárlót terheli a visszaszállítás szokásos költsége.

Az unió bármely webáruházára egységesen kötelező egyébként a 14 napos elállási jog (sok külföldi webáruház hirdet magyar nyelven is honlapján). Az Európai Unión kívüli webáruházak esetében meghatározott értékhatárok felett áfát és vámot is kell fizetni (a teljes mentesség felső értékhatára 22 euró).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.