vasutas (vasutas)
Pénzügy

Vasutaskarácsony: félhavi bér az ajándék

24.hu
24.hu

2015. 12. 16. 15:13

A MÁV-csoport vezetése egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában döntött a vasutasokat érintő bérintézkedésről: a vasúttársaság a már folyósított havibéren túlmenően még félhavi alapbért utal át karácsony előtt a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére. Mivel a szakszervezetek nem fogadták el a MÁV által javasolt megállapodást, ezért a vezetőség egyoldalúan határozott a bérintézkedés végrehajtásáról.

A MÁV-csoport menedzsmentje 2015 novemberében egyeztetést kezdett a MÁV Zrt.-nél, illetve a konszolidált leányvállalatoknál kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel a 2016-ra vonatkozó bérintézkedésekről.

A munkáltatói oldal a tárgyalások során végső ajánlataként a következőket terjesztette a szakszervezetek elé, amelyről a vasúttársaság a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is tájékoztatta: a nem vezetői munkakörökben az alapbér 50 százalékát kitevő egyszeri kifizetés 2015 decemberében.

Jövőre

 

Emellett 2016. január 1-jétől az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók

az alapbérük összegének 0,5 százalékát kitevő differenciált béremelést kapnak a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása, a fluktuáció csökkentése, a munkaerő-állomány megtartása, egyes szakmákban a létszámhiány megszüntetése érdekében.

Továbbá 2016. január 1-től a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést biztosít a vasútvállalat.

Nem tudtak megegyezni

A munkáltató az ajánlatát 2015. december 15-éig tartotta fenn, eddig azonban az érintett szakszervezetekkel –Vasutasok Szakszervezete, Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete – a megállapodás nem jött létre. A szakszervezetek ugyanis az ajánlatot december 7-én elutasították és ezt az elhatározásukat később sem változtatták meg.

Mindezek ellenére, átérezve a munkavállalók felé is fennálló felelősséget, a MÁV-csoport munkáltatói oldalának a kollektív erejű megállapodás hiányában is cselekednie kellett. A munkáltatói oldal a rendelkezésre álló források alapján – a szükséges gazdasági elemzéseket követően – úgy döntött, hogy az egyszeri kifizetést még a karácsonyi ünnepek előtt egyoldalú kötelezettségvállalással végrehajtja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.