Szélerőművek Brazíliában (szélerőmű, )
Pénzügy

Wall Street: a zöld energiás befektetéseké a jövő

24.hu
24.hu

2015. 12. 07. 10:03

Két év alatt nyolcszorosára nőtt a különféle környezetbarát projektek finanszírozását célzó úgynevezett „zöld kötvények” összértéke a Wall Street-i tőzsdén, és nulláról 2,6 milliárd dollárra bővült a részvényalapok mértéke is. A nemzetközi pénzpiaci trendek alapján egyértelműen látszik, hogy a megújulóenergetika egyre vonzóbb befektetést jelent, köszönhetően az infrastrukturális költségek drasztikus csökkenésének, valamint a várható profit növekedésének – írta a Smartinvest.hu a Bloomberg elemzése alapján.

Többévnyi hezitálás és mérlegelés után a Wall Street befektetői úgy tűnik, elkezdtek valóban hinni a megújulóenergetika kínálta üzleti lehetőségekben.

A közölt adatok szerint ma több milliárd dollár tőke áramlik az egyes megújuló energiaforrásokkal és környezetbarát megoldásokkal foglalkozó cégekhez. Részvényalapokról, a zöld kötvényekről és a különféle projektcégekről van szó.

Az okok:

  • az ingatlanbefektetők zöld projektekbe fektetnek, mert számukra vonzó az állami támogatás és az adókedvezmény
  • a megújuló energiaforrásokra épülő infrastruktúra költségei drasztikus mértékben csökkentek az elmúlt évek során
  • mindez együtt biztonságosabb megtérülést kínál, mint a hagyományos energiaprojekteké

2014-ben az amerikai napenergiacégekbe összesen 2,6 milliárd dollár folyt be részvényalap formájában, miközben 2009-ben ez az érték nullát mutatott. A zöld kötvények szintén remekül teljesítenek, hiszen 2012 és 2014 között megnyolcszorozódott az ezekbe invesztált összegek értéke, ami 2014-re mintegy 40 milliárd dollárt jelentett. A projektcégekbe forgatott tőzsdei invesztíció a korábbi két év 2,5 milliárd dolláros szintjéről legutóbb 4 milliárd dollárra emelkedett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.