Pénzügy

EKB: javult az eurózóna pénzügyi stabilitása, de vannak kockázatok

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 14:32

Az utóbbi időben összességében erősödött az euróövezet pénzügyi stabilitása, de a feltörekvő országok, különösen Kína tőkepiacain mutatkozó zavarok és az árnyékbank rendszer megbillentheti az egyensúlyt - figyelmeztet az Európai Központi Bank (EKB).

Az euróövezet jegybankja szerdán közzétett fél éves pénzügyi stabilitási jelentésében megállapítja, hogy a rendszerszintű kockázat alacsony maradt, és javult az euróövezet külső sokkokkal szembeni ellenálló képessége.

Vannak még kihívások

A bank ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az alacsony növekedési ráta, a gyenge jövedelmezőség, az extrém alacsony kamatszint és a nem teljesítő hitelek magas aránya “nagy kihívás” a pénzügyi szektor számára.

Potenciálisan növelheti a pénzügyi stabilitás sebezhetőségét a szabályozott bankrendszeren kívül működő, gyorsan terjeszkedő árnyékbank rendszer. Ez olyan hitelközvetítő rendszer, amely a hagyományos bankrendszeren kívüli szereplőket foglal magába, így fedezeti alapokat, hitelt és tőkeáttételt kínáló befektetési  alapokat, értékpapír közvetítőket, továbbá biztosítókat és viszontbiztosítókat. Ezek a hagyományos kereskedelmi bankokéhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, de nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a szigorú szabályok.

Az EKB kiemeli, hogy növekszik a feltörekvő országok piacain alkalmanként mutatkozó zavarokból, árfolyam-kilengésekből származó sebezhetőség veszélye. Az EKB szerint – tekintve növekvő világgazdasági jelentőségét – különös gondot okozhat Kína helyzetének alakulása.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.