Pénzügy
A couple of seniors

Nyugdíjbiztosítás: van némi izgalom, de garantált a támogatás

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 12:29

Egyre több az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. A Nyugdíj Előtakarékossági Számlánál kereskedni kell, értékpapírokkal. Az egyik oldalon így van benne némi izgalom, de a másikon ott az adó-visszatérítés és a garantált állami támogatás. Kell ennél több?

Ma már több olyan előtakarékossági forma is a rendelkezésünkre áll, amelyet az állam támogat. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla, avagy NYESZ esetében az állami támogatás felső plafonja alapesetben százezer forint, de a 2020 előtt nyugdíjba vonulók 130 ezer forintot is kaphatnak évente. Ez önmagában is egy komoly érv a NYESZ mellett, ráadásul, mivel a konstrukció 0%-os adóval fut, a komoly adókedvezmény is mellette szól.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számlával való kereskedés szakértelmet és aktív hozzáállást kíván,valamint igen körültekintő választást, amikor számlavezetőt keresünk. A NYESZ számlán vásárolható értékpapírok köre igen széles, vannak közötte hazai és európai részvények, állampapírok, kötvények, befektetési alapok eszközei. Egészen pontosan ezek közül azok, amelyek a számlavezető bank esetében elérhetők.

A NYESZ különlegessége mégis abban áll, hogy nem betét, vagy lekötés, hanem egy olyan értékpapír számla, amelyet azért hoztak létre, hogy tulajdonosa aktívan kereskedjen vele.

A young couple consulting a financial planner at home

A NYESZ-nél, bár az adókedvezménynek, az állami támogatásnak köszönhetően – és persze sikeres kereskedéssel – komoly hozamot tudunk elérni, figyelni kell a költségekre is, mint a kezelési, az esetleges vételi, illetve tranzakciós díjak.

Mivel az utóbbi kettő esetében komoly eltérések lehetnek a számlavezető intézetek között, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ráadásul, mivel a hozam alapja az, hogy milyen sikeresen tudunk kereskedni a papírokkal, érdemes olyan helyre vinni a pénzünket, ahol ügyfélként nem csak statisztikai adat vagyunk. Nem mindegy tovább az sem, hogy milyen széles az elérhető értékpapírok skálája, és hogy a számlavezetőnktől mennyi hozzáértő segítséget kapunk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.