persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)
Pénzügy

Nyugdíj: kötelező lenne a járadékfizetés az önkéntes pénztáraknál

24.hu
24.hu

2015. 11. 12. 08:42

Kötelező járadékot kaphatnának a nyugdíjkorhatárt elérő önkéntes pénztártagok  – írta a Világgazdaság csütörtökön a kabinet által benyújtott újabb pénzügyi salátatörvény-javaslatot ismertetve.

A javaslat tizenhárom pénzügyi tárgyú jogszabály módosítását indítványozza, harmonizálandó azokat az uniós előírásokkal.

Ennek alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak kötelesek lennének járadékot szolgáltatni a nyugdíjkorhatárt elérő tagjaiknak. A járadékot legalább öt éven át kaphatná az arra jogosult. A nyugdíjpénztár biztosítótól vásárolt életjáradékot is kínálhatna tagjainak, s az a nyugdíjkorhatár betöltése után, a tag élete végéig járna. A járadékszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnének az 1000 fő alatti pénztárak – írta a lap.

Gyorsabb kártalanítás

A törvényjavaslat alapján a betétbiztosítási rendszerekről szóló 2014-es uniós irányelv szerint a kártalanítás határideje 2023-ig a jelenlegi 20-ról fokozatosan 7 munkanapra csökkenne. Ha az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) hét munkanapon belül nem fizetne a betétesnek, akkor utóbbi írásbeli kérésére az OBA köteles lenne neki – megélhetési költségei fedezésére – részkifizetést biztosítani.  A részkifizetés nem haladhatná meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum négyszeresét.

Ha kíváncsi, még milyen változtatásokat terveznek, kattintson!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.