Pénzügy

Lakáseladás – így kell adózni utána

eladó (eladó)
eladó (eladó)

A lakóingatlanok értékesítése utáni jövedelem akkor adóköteles, ha az eladott lakást 2011-ben vagy azt követően vásároltuk.

Az ingatlan értékesítéséből származó adóköteles bevétel után a személyi jövedelemadó mértéke 16 százalékos. A fizetendő adó összegét azonban számos tényező módosíthatja – emlékeztetett a Bankmonitor.hu.

Attól függ, mikor vettük

Az adó megállapítása során az egyik leglényegesebb kérdés, hogy mikor vásároltuk az eladott lakást. Amennyiben a szerződés 2010-re, vagy egy még korábbi időpontra datálható, akkor hiába drágábban adtuk el az érintett lakóingatlant, mint amennyiért annak idején vettük, a plusz bevétel adómentesnek minősül.

Ha idén, vagy az elmúlt évben tettünk szert az ingatlan tulajdonjogára, akkor az értékesítési és a beszerzési ár különbözete teljes mértékben adóköteles. 2013-as vétel esetén a különbözet 90 százaléka, 2012-es vétel esetén a 60 százaléka, 2011-es vásárlás esetén pedig a különbözet 30 százaléka képezi az adóalapot. Az alábbi táblázatban szereplő példák jól szemléltetik, hogy különböző mértékű jövedelmekhez – a vásárlás évétől függően – milyen összegű adófizetési kötelezettség párosul.

ingatlan_abra_20151030

Ami még fontos: a korábbi lakásszerzési kedvezmény már megszűnt, vagyis az adóalap nem csökkenthető egy újonnan vásárolt ingatlan vételárával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik