Pénzügy

A magáncsőd kiadós nyomorgást hozhat

Jó hír, hogy akiket tartozásuk miatt szeptembertől kirakna a bankjuk a lakásukból, azok magáncsődbe menekülhetnek, és elengedhetik tartozásuk egy részét. Cserébe évekig tengődésre kell beállniuk.

Szeptember 16-tól újra jöhetnek a kilakoltatások, viszont menekülőútként elsejétől magáncsődöt jelenthetnek azok, akiknek jelzáloghitel-szerződését nemfizetés miatt felmondta a bankjuk, illetve akiknek már végrehajtás alatt, kényszer-értékesítés közelében van az ingatlanuk – hívta fel a figyelmet a hvg.hu. Amíg ugyanis a magáncsőd védi őket, addig nem lehet ellenük végrehajtást indítani, sem kilakoltatni, sem mondjuk a villanyt kikapcsolni náluk. (Akiknek felhalmozott rezsitartozásuk van, azoknak csak jövő októbertől él a magáncsőd lehetősége.)

Ezért azonban komoly árat kell fizetni. Vagyonfelügyelő fogja kontrollálni 5-7 évig a család pénzügyeit. Meghatározzák, hogy legfeljebb mennyit költhetnek havonta a mindennapi megélhetésre (ehhez egy külön számlát kell nyitni) – nagyon keveset, annyit, amennyi éppen csak a tengődéshez elég. Négy fős családnál pl. havi 28 500 forint/fő, azaz összesen 120 ezer forint/család/hó juthat. A többi bevétel pedig megy a kötelezők fizetésére, a törlesztésre.

Kisebb és rosszabb lakásba is költöztethetik az érintetteket, de az albérlet maximális díját is megszabják. Eladathatják a kocsit, a tévét, ha van, de például a mosógépet vagy a gyerekjátékot nem.

És ha valaki bevételt titkol el, akkor akár büntetőeljárást is kaphat a nyakába. És ha mindezt végigcsinálják az érintettek, akkor a lejárt jelzálogtartozásuk 55 százalékát engedhetik el. (Rezsitartozásnál ez 95 százalék lehet.) De mint a lap figyelmeztet, a nem lejárt hiteltartozás nagy valószínűséggel megmarad a csőd végén is, és azt tovább kellhet fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik