Pénzügy

Feketézésre kényszerítheti a pénztárgép a szállásadókat

szekszardi-borvidek(960x640).jpg (Array)
szekszardi-borvidek(960x640).jpg (Array)

Év végéig a magánszállásadóknak is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, ami sokakat fog „áttolni” a feketegazdaságba.

Jelenleg mintegy kétszázezer férőhely van a magyarországi magánszálláshelyeken, legtöbbjük a Balaton körül, de sokan foglalkoznak falusi turizmussal Heves megyében, Borsodban, Baranyában, illetve általában a borvidékek, tavak közelében. A törvényesen bejegyzett falusi szállásadók száma valamivel több mint 2800, azt azonban nem lehet megbecsülni, hányan végzik a tevékenységet szabálytalanul – írja a Napi Gazdaság.

A lapnak nyilatkozó Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke szerint a piac szereplői jelenleg is átláthatóan működnek: havonta elektronikusan jelenteniük kell az adóhatóságnak forgalmukat, továbbá az önkormányzatok is folyamatosan ellenőrzik az idegenforgalmi adó beszedését a szálláshelyeken megforduló vendégek száma alapján.

Az online pénztárgépre való átállás célja nyilvánvalóan a piacfehérítés. Azonban folyamatosan egyeztetünk az érintett minisztériumokkal, el akarjuk érni a rendelkezés enyhítését, mert indokolatlanul nagy terhet ró erre a kis bevételű turisztikai területre – mondta Szabó Géza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik