Pénzügy

Sok a nyugdíjas a Quaestor-károsultak között

Nyugdijas(430x286).jpg (Nyugdíjas)
Nyugdijas(430x286).jpg (Nyugdíjas)

Az eddig ismerthez képest jóval többen lehettek azok az idősek és családok, akik bukták az összespórolgatott pénzüket.

Na ki nyer mindezen?

  • Rekordon az állampapír-vásárlás

Az NF Optimal Hungária felmérésére hivatkozva mutatta be az Azénpénzem.hu, kik is a Quaestor-botrány károsultjai. 1370 károsultat kérdeztek (az összes károsult 4,5 százalékát), és elég pontos képet sikerült felrajzolniuk. (Igaz, a felmérés internetes volt, emiatt azokról nem mutat képet, akik nem használják a netet.)

A felmérésből az derül ki, hogy a károsultak 29 százaléka nyugdíjas és 69 százalékban családokat jelent, átlagban 2,4 ember megtakarítását takarja. A válaszadó családok csaknem háromnegyedének egyébként 300 ezer forint alatt van a nettó bevétele. A többség (80 százalék) folyamatosan gyűjtögette, lassan kuporgatta össze a brókercégre bízott pénzeket. 14 százalékuk csak az elmúlt napok eseményei kapcsán döbbent rá, hogy tulajdonképpen különösen kockázatos vállalati kötvényt vásárolt a nagy nehezen összespórolt pénzén. Az idősebbek körében ennél jóval nagyobb volt a tájékozatlanság.

A megkérdezettek több mint fele (58 százalék) ragadt be hatmilliónál kevesebb összeggel. Ez, mint a lap emlékeztet rá nem egészen vág egybe az MNB adataival. A jegybanknál úgy becsülték, hogy a 30-32 ezer kötvényesből mindössze tízezernek volt hatmillió forintnál több pénze a Quaestornál. A felmérés alapján ők 13,4 ezernél is többen lehetnek.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik