Pénzügy

Hiába az olcsó dízel, nem lesz olcsóbb a kenyér

Pék (pék, kenyér,)
Pék (pék, kenyér,)

A Magyar Pékszövetség elnöke elmagyarázta, miért nem jelent automatikusan a csökkenő üzemanyagár olcsóbb kenyeret.

Álnaiv és populista kérdést tett föl a Magyar Nemzet egyik bloggere szombaton a pékeknek. A szerző az után érdeklődött, hogy vajon miért nem csökkentik a kenyér árát, amikor lám-lám, az üzemanyag mennyivel olcsóbb lett, és amikor a korábbi benzinárdrágulás miatt viszont emelkedett a pékáruk ára. A nemzetes blogger még a “váratlanul megjelenő extraprofit” lenyelésével is szurkálódott egy kicsit.

Mára megérkezett a Magyar Pékszövetség reakciója, amelyben elmagyarázzák: mivel az üzemanyagár csak néhány százalékát teszi ki a kenyér költségeinek, ezért az olcsóbb dízel miatt nem tudják olcsóbban adni a kenyeret.

Septe József, a szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek azt is elmondta: a szállítási költség 16-20 százalékot tesz ki az összes költségből. A logisztikai költségnek azonban jó néhány egyéb eleme is van, a jármű fenntartása, a sofőr bére, a különböző biztosítások, a súlyadó, a szervizköltségek, az útdíjak is idetartoznak. Ezek figyelembevételével az üzemanyag árának a súlya a logisztikai költségen belül körülbelül egy százalék – közölte.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik