Pénzügy

Hol a legolcsóbb az élet a Földön? Nem fogja kitalálni!

hummer (hummer)
hummer (hummer)

Egy internetes oldal a Föld két tetszőleges városának megélhetési költségeit hasonlítja össze. Csak be kell írni a helyszíneket, és máris jön a válasz, hogy melyikben olcsóbb az élet. Tehát nem a kereseteket, hanem a megélhetési költségeket hasonlítja össze.

Az Expatistan nevű oldalon, amely eredetileg a tartósan külföldön dolgozó menedzserek (expatok) számára készült, hat szempont alapján tudjuk összehasonlítani, hogy két város közül melyikben kedvezőbbbek a megélhetési költségek. 

Az adatok nyilvános statisztikákon és az oldal felhasználóinak közlésein alapulnak, és tapasztalataink szerint eléggé megbízhatóak, pontosak. A főbb költségelemek az étkezés, lakhatás, ruhavásárlás, közlekedés, egészségügy, szórakozás. Ezeket egyenként is lehet listázni, részletezni. A konkrét megélhetési költségeket négy óránként frissítik, és bármely devizában ki lehet számolni.

Budapest elég olcsó

Mi Londont és Budapestet hasonlítottuk össze, mert erről van közvetlen ismeretünk. Az eredmény szerint Londonban 173 százalékkal drágább az élet, mint Budapesten. A legnagyobb eltérés a lakhatás (312 százalék) és a közlekedés (173 százalék) költségeiben van, azaz ezek Budapesten a legolcsóbbak. Az oldal azt is listázza, hogy a mi estünkben 19 ezer termék, szolgáltatás árát hasonlították össze, 2500 felhasználó adatszolgáltatása alapján.

A lakhatási költségekre rákeresve, egy 85 négyzetméteres lakás bérleti díja Londonban 993 ezer forint, Budapesten 166 ezer forint. A rezsi nagyjából mindkét városban megegyezik, 54-55 ezer forint havonta. Egy 8 MB-es internet előfizetés Londonban havi 7500 forint, Budapesten 4200 forint.

A közlekedésnél a havi bérlet ára a legdurvább eltérés, mert Londonban ez 40 ezer, Budapesten 9900 forint. A taxinál egy 8 kilométeres fuvar Londonban 5100 forint, Budapesten 3000 forint.

Hogy minden relatív, az abból is jól látszik, hogy az oldal szerint a venezuelai Caracasban a megélhetési költségek 28 százalékkal drágábbak, mint Londonban.

Mint látható, az oldal nem a kereseteket, hanem a megélhetési költségeket hasonlítja össze. Tehát nem azt nézi, hogy adott jövedelemhez képest melyik városban a legolcsóbb az élet, hanem a megélhetési költségeket hasonlítja össze két város között.

Jó böngészést!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik