Pénzügy

Milyen cégeknek adnak szívesen hitelt a bankok?

Egy felmérés szerint a hazai bankok egyre optimistábbak a vállalati hitelezéssel kapcsolatban.

Az előző év során tapasztalható enyhülés a vállalati hitelpiacon 2014-ben is folytatódik – derül ki a KPMG által megkérdezett banki vezetők helyzetértékeléséből.

A banki vezetők 80 százaléka érzékelte a vállalatok hitelkeresletének növekedését az előző fél év során, és volt olyan hitelintézet is, amely az aktivitás jelentős növekedéséről számolt be.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A válaszadók túlnyomó többsége, fél évre előre, jelentős vállalati hitelállomány-növekedést vár – mind a saját bankjánál, mind a bankszektor egészére vonatkozóan. Utóbbi megvalósulása egy ötéves csökkenő tendencia végét jelentené, a nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott bruttó hitelállomány ugyanis 2009 első féléve óta mintegy 18 százalékkal 6641 milliárd forintra apadt 2014 közepére.

Hitelezési szempontból továbbra is a mezőgazdaság/élelmiszeripar és a termelőipar a legvonzóbb iparágak, amiket a kereskedelem és a szállítmányozás követ a sorban. A lista végét vizsgálva kiemelendő, hogy jelentősen csökkent az építőipar elutasítottsága, illetve az ingatlanszektor is javítani tudott, de az átlagnál még mindig kevésbé preferáltak.

A bankok hipotetikus „álomügyfele” egyébként egy olyan vállalati hitelfelvevő lenne, amely Budapesten vagy Pest megyében működik a mezőgazdasági/élelmiszeripari szektorban, beruházási célra igényel finanszírozást, és megfelelő nagyságú, illetve összetételű saját erő áll rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik