Pénzügy

Új tízezres holnaptól

Már keddtől törvényes fizetőeszköznek számít az új tízezres, igaz, csak decemberben jelenik meg.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn jelentette be, hogy „újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki”, amelyeket az „automaták is egyszerűbben és gyorsabban” tudnak majd kezelni – olvasható az mnb.hu oldalán. A bank közlése szerint a hat címletet tartalmazó hazai bankjegysorozatból elsőként a tízezer forintost újítja meg, ez a címlet 2014. szeptember 2-től válik törvényes fizetőeszközzé, és várhatóan idén decembertől jelenik meg a forgalomban.

A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank később dönt. A többi papírpénzt az elkövetkező négy évben fogják lecserélni. Azt nem közölték, hogy a többi bankjegy mikor újul majd meg.

 Fotó: MTI

Ezzel indokolt a jegybank

Az MNB azzal indokolta a pénzújítást, hogy időszerű a sorozat megújítása. Mint közölték, a jelenleg forgalomban levő forint bankjegysorozatot az 1997-2001 között eltelt időszakban bocsátotta ki a jegybank és „a nemzetközi gyakorlatban – a biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében – a jegybankok jellemzően 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket”.

Lehetnek kellemetlen mellékhatásai is

Az arcok nem változnak

A hgv.hu infromációi szerint a megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc. A jegybank alelnöke azt is elmondta a tájékoztatón, hogy kizárólag a jelenleg forgalomban lévő sorozat újul meg, eltérő címlet kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között.

Az ígéret szerint az új forint a lakosság számára jobban tapintható lesz, átnézetben illetve mozgatással is ellenőrizhető lesz a címlet. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével is konzultáltak a megújítás előtt. A bankjegycsere költségeit 15-20 milliárd forintra becslik egyébként.

És mi lesz az euró bevezetésével?

“Következtetést bármiből le lehet vonni” – válaszolta Gerhardt Ferenc arra kérdésre, hogy mire lehet következtetni az eurózóna-tagságra a készpénzek cseréjéből. Az alelnök megállapította, fontos, hogy nincs hivatalos céldátum az eurócsatlakozásra, de “a jelenlegi készpénzállomány felújítását ettől függetlenül el kell kezdeni, mert valamivel fizetni kell”. – írta az Index.

 

Olvasói sztorik